In Pellegrina, een Italiaanse wielerbedevaart, gaan schrijfster en journaliste Lidewey van Noord (onder meer De Muur, de Volkskrant, Het Is Koers) en vormgever en fotograaf Robert Jan van Noort (onder meer De Muur en Het Is Koers) op zoek naar de ziel van Italië. Die is volgens hen ook te vinden in het Italiaanse ciclismo. Van Noord sprak (oud-)coureurs (Bruseghin, Moser, Penotti, Benatti) en ging naar de geboorteplek van wielerverhalen (het stadje van Pinarello, de plaats waar Tourwinnaar Bottecchia vermoord werd aangetroffen, het tragische dorpje dat werd genegeerd door de Giro).

Zo leert Pellegrina, een uitgave van Uitgeverij De Muur, je op een originele manier Italië en de Italianen kennen. Opeens begrijp je waarom die de overtreding zien als het ultieme doel van de regel en waarom het dolce vita de vrolijke vermomming is van de melancholie. Opeens besef je dat mensen die menen dat je een fiets niet kunt opbaren ongelijk hebben. Ook krijg je de boodschap dat je voor de absolute schoonheid moet afreizen naar Arezzo, parel onder de Italiaanse steden, waar bovendien de mooiste aller Italiaanse wielrenners resideert.

Waarschuwing: tekst en de foto’s lokken de lezer, ook die zonder racefiets, onherroepelijk naar Italië. En het toch al tamelijk bijzonder vormgegeven boek is dus ook nog eens ingenaaid met Giro-rose garen.

De winkelprijs bedraagt €29,95, maar tot 16 juni is Pellegrina met vijf euro korting te bestellen op demuur.nu/pellegrina. Met de bon op de site is het boek ook in je boekwinkel met korting verkrijgbaar. En met een beetje mazzel heb je nét een van de laatste genummerde en gesigneerde 500 exemplaren…

Pellegrina Italiaanse wielerbedevaart

Bert Wagendorp

Bert Wagendorp is wielerliefhebber, columnist van de Volkskrant en schrijver bij o.a. De Muur.
Bert Wagendorp

Latest posts by Bert Wagendorp (see all)