Hij won ‘m nooit maar eigenlijk is Jan Raas gewoon een van de Nederlandse winnaars van de groene trui. In 1980 verliet de sprinter de Tour met meer punten dan het totaal van de uiteindelijke puntenwinnaar Rudy Pevenage. Maar ja, sporters die de wedstrijd vroegtijdig verlaten, hebben geen recht op een ‘kruisje’, medaille of wat voor prijs dan ook. Zelfs David Zabriskie niet.

Des te leuker was zondag het stuntje van Garmin-ploegleider Jonathan Vaughters. Bij de uitreiking van de medailles voor het ploegenklassement kwam hij het podium op met een Zabriskie van bordkarton. Ook deze – uitgevallen – Amerikaan droeg bij aan het gewonnen klassement, meende Vaughters terecht.  En echt waar, er kwam ook daadwerkelijk een medaille te hangen om platte David. Mooi voor de foto!

Wel vaker worden er renners een foto ‘in gefietst’ terwijl ze de fotograaf nooit zagen. Als ploegen zich voorafgaand aan het koersseizoen op de foto laten zetten zijn immers niet altijd alle renners present. Vakantie? Ziek? Nog niet gecontracteerd? Het kan allemaal. Je kunt zo’n renner domweg negeren. Een alternatief is er ook: laat een stand-in poseren en plak er het juiste hoofdje op, of knip-en-plak de hele renner in de ploegfoto.

Panasonic 1985 – Klik voor een vergroting

Soms is dat niet of nauwelijks te zien. Soms wel. Panasonic 1985 bijvoorbeeld. Phil Anderson (nog in Australië?) en Peter Winnen schitterden bij de fotosessie zo te zien door afwezigheid.

RDM – Klik voor een vergroting

Bij RDM Asfra waren in 1997 eveneens twee renners verhinderd voor het zo te zien Mediterrane trainingskamp. Geen nood. De ploeg had nog twee portretjes, met helm. Eén probleem: er zijn zo te zien geen benen in de foto geknutseld. Da’s lastig fietsen.