Prédiction pour la Doyenne

By |zondag 22 april 2012|

We kunnen het bij de volgende voorspelling laten. Kort, bondig en waarschijnlijk niet ver bezijden de waarheid. Frank van Dam heeft hier uren op zitten zweten en middels het handvest van schrijven is schrappen bleef na 4 printlinten het volgende over:

Het wordt koud en nat. De Belgen rijden ‘thuis’ en worden 1 en 2: Gilbert – Vanendert. Gilbert dus.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we allesweter “sommigen spreken van betweter” Frank Heinen. Er zijn weinig pronostikeurs die er zo vaak zo ver vanaf zaten en dat is ook een talent. Frank schiet niet met scherp, Frank schiet niet met hagel, Frank doet aan clusterbommen:

Vandaag lijkt het de dag te zijn van de verwachte namen. LBL is te zwaar, te afmattend voor mindere goden om zich tussen hun voorbeelden en hun kopmannen te wringen. De Adelaarsrots zal hun dunne beentjes breken als luciferhoutjes.
De Schlecks willen van ver af aanvallen, net zoals vorig jaar, toen ze de beslissing forceerden maar vergaten de Waalse horzel van hun arm te meppen. Van ver aanvallen loont de laatste jaren in LBL, ook de twee zeges van Alexandre Vinokourov (hoe is het eigenlijk met ‘m? Is ie al president van Kazachstan?) en die van Andy werden geboekt door vooruit te lopen op de feiten van de Saint-Nicolas.
Dus: wie winnen wil, moet op tijd vertrokken zijn. Dat is de boodschap voor eenieder die niet door Joaquin Rodriguez, Gilbert en Valverde wil worden geslacht op die steile slotklim. Ze weten het, de Schlecks, de Kreuzigers, de Iglinsky’s, de Nibali’s, de Urans, de Martensen, de Mollema’s, de Voecklers, de Scarponi’s, de Hesjedals, de Vichots, de Vanenderts, de Vandenbroecks en de Kronen van het peloton. Wegwezen is de boodschap.
Mijn voorspelling: zonder topfavoriet gelooft iedereen in de kansen van z’n eigen kopman, het veld ligt open en de bloemen liggen meer voor het grijpen dan ooit. Gevolg: een grote groep stuift op Ans af, waarna op de Saint-Nicolas de verwachte namen het eerst op de top arriveren.
Top-10 van morgen (dan kunt u lekker een boswandeling gaan maken):
1. Vincenzo Nibali
2. Philippe Gilbert
3. Bauke Mollema
4. Fränk Schleck
5. Lars Petter Nordhaug
6. Roman Kreuziger
7. Rigoberto Uran
8. Alejandro Valverde
9. Daniel Moreno
10. Jelle Vanendert

Wibe Balt is geen mierenneuker. Hij heeft mieren lief. Met een romantische splinter in het oog en een dadaïstische plank voor de kop blijft hij hameren op nicherenners. Dus geen specialisten of kopmannen maar nicherenners. Renners die expres de marge van het peloton opzoeken en zich vooral sieren met een prachtige naam:

Fabian Wegmann, Team Garmin Barracuda: Mijn liefde voor Landbouwkrediet Euphonie begint een cliché te worden. Maar dat interesseert me geen lor. Ik wuif, met enig dedain, alle hoon weg. Zolang de groen-zwart-wit-geel-rood-oranje-grijze brigade in praktisch elke koers vooraan rijdt, wordt mijn punt (keer op keer, zo bleek afgelopen weken) gemaakt. Dat je dan in een eerdere prono Amorison de Waalse Pijl toedicht, in plaats van de Brabantse (ver voor Gilbert) is onschuldige overmoed. Een Freudiaanse verspreking. Wishfull thinking. Voor de optimisten, een self fulfilling prophecy. Als de goeie groenen maar op kop rijden ben ik bereid vergissing op vergissing te stapelen. (Overigens: De slechte groenen zijn die van Europcar). Dirk Bellemakers won afgelopen week dus geheel in de lijn der verwachting de bergprijs in de Waalse Pijl terwijl kopman en cultrenner Bert de Waele met de besten mee klom op de Muur van Huy. Op de website: ‘Bert begon de slotkilometer van de Muur van Hoe (dat moet zijn Huy, WBJ) helemaal in de spits, doch moest dan wat toegeven tegenover sommige wereldtoppers, maar hield er met zijn 27ste plaats ook heel wat achter zich.’ Anders gezegd: Bert de Waele vernederde, of beter, deklasseerde onder andere Greg van Avermaet, Christopher Horner en Alejandro Valverde. Goed. Bert De Waele of Dirk Bellemakers dus (ergens in het kielzog van Fabian Wegmann).

Vervolgens een pronostiek in de laat 19de eeuwse stijl van de Deutsche Grundlicheid. De aankondiging is al bijna langer dan de voorbeschouwing door Andre van den Ende:

Een pronostiek invullen voor LBL is net zoiets als schrijven dat Philippe Gilbert een wielerwedstrijd wint die van Luik, via Bastenaken en heel veel heuveltjes, naar Luik gaat. Want hij wint ‘em weer.

Naast kort-door-de-bocht en romantici hebben we ook nog ZZP-ers. Weinig tijd, doelgericht en onderbouwd. Sander Peters klinkt alsof hij het al weet:

De weersvoorspelling voor zondag: regen, wind en niet bepaald warm. De Spanjaarden vallen dus af. Geen Rodriguez of Valverde. De renners die deze week de Trentino reden, vallen ook af. Te zwaar. Dus geen Cunego (mist net de laatste 2 procent). De mannen die zondag vooraan reden en woensdag ook, vallen ook af. Ander type aankomst, dus ik verwacht geen Albasini, Gasparotto, Vanendert of Gilbert.
Maar wie dan wel? Ik denk dat we t moeten zoeken in types-in-vorm die de grote rondes en lange beklimmingen aankunnen en toch een flinke dosis explosiviteit hebben: dat zou Mollema kunnen zijn, maar ik denk dat dat te vroeg komt voor Bauke.
Hij wordt wel beste Nederlander op de 6e plek. Ik ga voor Vincenzo Nibali. Eindigde kort op de Muur van Hoei en komt alleen aan in Ans! Tweede: Gerrans, derde: Cunego.

Onze meest gelauwerde schrijver zondigt: hij drinkt niet meer. Een uiterst mooi streven maar het maakt ook minder zwierig. Ooit een kort en bondige roman gelezen? Kan niet. Jan van Mersbergen probeert het toch:

Al jaren fietsen de broertjes Schleck door hun Ardennen voorin mee, maar op een enkele zege van Andy na, drie jaar geleden, winnen die jongens nooit. Ze koersen te simpel. Doen ze in de Tour ook. Die kan ik dus schrappen. Gilbert is niet in topvorm. Veeg teken na de zegereeks vorig jaar. Renners die pieken en dalen afwisselen, dat is – zonder verder iets te suggereren – een eerste signaal voor doping. De Spanjaarden rijden goed, maar gaan ook niet winnen. Ook geen Rus, want Kolobnev doet volgens mij niet mee. Nederlanders of Belgen? Het zou leuk zijn, maar wie? Blijven de Italianen over. Nibali wint.

Als iemand de kleuren van het Neerlands Koningshuis moet verdedigen is het onze soldaat in Uruzgan. De rest is de Rabo al vergeten. Een vriend van mij zei gisteren: “De Rabo rijdt zoals de sponsor. Degelijk, zonder risico en de verbouwing mag niet meer mee in de hypotheek”. Dat terzijde. Niels Roelen gaat onze troepen vooraf:

Afgelopen woensdag op de muur bleek Gilbert toch beter dan menigeen dacht, Rodriguez heeft nu moraal en Mollema rijdt ook niet slecht. Cunego heeft lekker getraind in Trentino waar hij een goede indruk achterliet maar ik vraag me af of de kou op de Pordoi hem niet heeft gesloopt.Dan hebben we nog Gasparrotto en Vanendert en als outsiders Thomas Dekker en Wout Poels.
Als eeuwige chauvinist hoop ik dat Rabo een ploeg bouwt rondom Bauke en als collectief het peloton slopen. In een zinderende finale wordt hij dan tweede achter Franck Schleck.

Dan een man om jaloers op te zijn. Gaat komende Olympische spelen in Londen werken. Als verslaggever in dienst bij het LOCOG. Ik had willen schrijven dat uit zijn prono blijkt dat je daar niet bepaald verstand van wielrennen voor hoeft te hebben. Uit jaloezie. Echter heeft hij het mijn inziens bij het rechte eind. Uw, en onze, man ter plaatse Leo Aquina:

Dat je wegfietst uit Luik kan ik mij goed voorstellen. Ik ben er ontelbare malen met de auto doorheen gereden en ik ben er nooit gestopt. Luik, wat een lelijke rotstad. Dus waarom het peloton in Bastenaken omdraait? Mij ontgaat het. Enfin, ze draaien om en dan wil iedereen als eerste terug zijn in Luik, of eigenlijk in Ans, een lullig voorstadje. Bizarre vertoning, maar het is de mooiste klassieker van het voorjaar. Ik verwacht zondag Philippe Gilbert. Hij fietste op de Muur van Hoei de laatste kiespijn uit zijn lijf en in Luik is hij waarschijnlijk helemaal de oude.

Mensen met politiek gezond verstand moeten we te vriend houden. Ken Lambeets wist eigenhandig een Belgisch kabinet te formeren. Heeft inmiddels bedankt voor eenzelfde opdracht aan het Nederlands front. Dat is jammer. Hij reageerde wel op het verzoek zijn kennis in stelling te brengen voor LBL:

Phil is in opperste doen en dat komt goed uit, want in Wallonië telt enkel la Doyenne. Scherprechter voor Gilberts tweede wordt de Côte de la Roche-au-Faucons. Overleeft Gilbert de klim die sinds 2008 steevast voor vuurwerk zorgt, dan staat de inwoners van Ans een tweede extase in twee jaar tijd te wachten. Een derde zenit volgt mogelijkerwijs bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober aanstaande, indien de Parti Socialiste er in slaagt om opnieuw de absolute meerderheid weg te kapen. Tout le monde aime Philippe, comme tout le monde aime Papa.

Deze editie van de lenteklassiekers sluit ik af met drie nagekomen berichten en één waarheid:

Sargentini: Ik verwacht een oranje shirt met een gouden helm als eerste in Ans. Samu Sanchez kreeg pech op de slechtst mogelijke plek in de Amstel Goldrace, maar sprintte toch nog naar plek zeven. Geholpen door zijn knechten knokte hij naar voren. Wat wil je als kopman van Euskaltel nog meer dan een knecht met de naam Bilbao. Samu wint.

van Nierop: Natuurlijk, Bauke Mollema gaat meespelen, net als Jelle Vanendert, Oscar Freire en uiteraard Philippe Gilbert. Maar de winst in La Doyenne wordt een strijd tussen Thomas Voeckler en Samuel Sanchez, met de betere sprinter Sanchez als winnaar.

Schaminee: Ik tip Vanendert. Hij heeft 2 x in 1 week gezien wanneer uit ’t wiel van Gilbert te komen . Zondag gaat hij het doen. Beste Nederlander: Dekker. Reed de afgelopen week voortdurend in laatste wiel van eerste groep. Dan is ie dus goed!

Herman Chevrolet: De echte winnaars zijn zij de met een #Hikshirt aan voor de televisie zitten.

Wij wensen u een hele prettige zondag toe met een fantastische koers. En laten we nadien de overwinning vieren van Johnny Hoogerland!

Bas Van Eijk

Bas Van Eijk

Bas van Eijk werkt thuis en ziet daarom alles van de Tour. En de rest van de wielerkalender. Werkt soms vanaf de Wahoo Kickr in Zwift.
Bas Van Eijk

Related Post

2 Comments

  1. Maurice Garin 23/04/2012 at 09:17 - Reply

    Details, maar wie nog altijd geloofd in die hardnekkige hollandse mantra dat Luik zo’n lelijke stad is, doet er goed aan eens op de rem te trappen en uit te stappen. En niet in het verleden te blijven leven toen men wellicht nog met neus tegen t raampje op de achterbank en Alpenkreuzer op de trekhaak zich verwonderde over het eerste stuk buitenland.

  2. Bas van Eijk 23/04/2012 at 10:05 - Reply

    Ik ben nog in Luik geweest bij de Tour de France in 2004. Ook toen vond ik het geen mooie stad. Het centrum is goed toeven maar dat is beperkt. Alles daaromheen was nog steeds één grote grauwe vergane glorie.

    Vorig jaar met vakantie ook nog in Luik geweest en ook toen was veel vies en oud zodra je buiten het centrum komt.

Geef een reactie