Wasserij Kropman

Soms is de achterkant van een fotokaart net zo mooi als de voorkant. Of misschien wel mooier. Voor Chris Kropman is deze kaart in de jaren veertig blijkbaar niet slechts bedoeld om uit te delen aan fans. Nee, hij maakt er ook reclame mee voor de wasserij die hij in Utrecht runt aan de Amsterdamsestraatweg.

Baansprinter Kropman is nog maar 16 jaar als hij in 1936 deelnemer is aan de Olympische Spelen en deel uitmaakt van de Nederlandse ploeg op de ploegenachtervolging. Een succes is het niet, de ploeg wordt al in de eerste heat een rondje gelapt en is daarmee uitgeschakeld. Kropman wordt tweemaal nationaal sprintkampioen bij de amateurs, is korte tijd prof maar houdt zich zo’n tien jaar na zijn amateursuccessen bezig met een heel andere sport. Welke?  Vanmiddag om 15 uur het antwoord.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)