Het Nederlandse veldrijden zit in de lift, concludeerde Wielerrevue in december 1986 met het viertal dat dan wordt geïnterviewd. Hennie Stamsnijder (PDM), Reinier Groenendaal (Skala-Skil), Frank van Bakel (Arkel) en Martin Hendriks (amateur bij Amstel) zijn de crossers die het dat seizoen goed doen in met name de wedstrijden om de Super Prestige. Op het WK missen de Nederlanders echter net het podium. Stamsnijder en Hendriks worden allebei vierde, op resp. het prof- en het amateur-WK.

In het interview wordt onder andere geconcludeerd dat de Belgen – hoe anders dan nu – dat jaar wat tegenvallen. Verder zegt Stamsnijder het vreemd te vinden dat Nederland maar vier renners mag afvaardigen naar het WK. ‘We hebben hier bijvoorbeeld misschien wel twintig renners die stuk voor stuk beter zijn dan de allerbeste Denen. En die mogen ook gewoon met vier man vertrekken.’

Het interview wordt opgeleukt met een wat flauw fotoverhaal waarin de vier veldrijtoppers illegaal een kerstboom kappen. Ze worden in de kraag gegrepen door de politie. Uiteindelijk zitten de vier toch thuis bij de kerstboom. Het grootste kerstcadeau blijkt de blondine op de foto. Het gaat om model/pin-up Lyda van Leersum, in die tijd bekend als Polly uit het satirische VARA-programma PISA van Henk Spaan en Harry Vermeegen.   

Hoe dan ook: goede kerstdagen toegewenst.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)