Alex Zülle rijdt op het getoonde wielerplaatje in de leiderstrui van de Vuelta a España.  In die tijd nog een geel leiderstricot. Te zien is ook dat hij voor ONCE uitkomt, iets wat Zülle tot en met 1997 doet. Met deze informatie blijven er drie jaren over: 1993, 1996 en 1997.

Voor het antwoord op de vanochtend gestelde vraag is het nummer op het getoonde kaderplaatje doorslaggevend: 9. De Zwitser met Nederlandse wortels start in 1996 met dat rugnummer als luxe-knecht van Laurent Jalabert, de Vuelta-winnaar van het jaar ervoor.

Maar Jalabert moet vooral in de tijdritten zijn meerdere erkennen in Zülle en wordt in de Vuelta, net als enkele ploeggenoten, ziek. ´Waarschijnlijk bedorven vlees´, aldus Zülle destijds in Wieler Revue. Zelf heeft de gebrilde ‘halve Nederlander’ nergens last van. Sterker nog: hij pakt het eindklassement vóór zijn landgenoten Laurent Dufaux en Tony Rominger.     

In 1997 prolongeert Zülle zijn Vuelta-titel. Op zijn kaderplaatje staat dat jaar het nummer 1.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)