Raad het plaatje: de oplossing

By |vrijdag 23 september 2011|

De renner op de getoonde  fotokaart maakte bij het grote publiek vooral naam in twee lange tijdritten in de Tour de France van 1982. Het gaat om Jan van Houwelingen die zijn regenboogtrui eveneens te danken had aan zijn tijdritcapaciteiten. En aan Bert Oosterbosch, Guus Bierings en Bart van Est, zijn ploegmakkers met wie hij goud pakte in de 100 kilometer-ploegentijdrit, in 1978.

De tijdrit werd ‘heel secuur’ aangepakt, vertelt Bierings in Sportief Magazines. ‘Wij waren één van de eersten die in die aerodynamische pakken reden en met gestroomlijnde helmen. Die hadden we geleend van de baanploeg. Daar zaten allemaal luchtgaatjes in, die we hebben afgeplakt omdat ze wind vingen. Verder hebben we van tevoren het parcours zorgvuldig bestudeerd.’

Helaas bestaat de 100 kilometer-ploegentijdrit niet meer, ruim vijftien jaar geleden werd het onderdeel  uit de programma’s van WK’s en Olympische Spelen geschrapt.  

En dan die Tour de France van 1982. Jan van Houwelingen was vanaf 1979 een modale prof zonder uitmuntende prestaties. In de 11e rit van de Tour (een tijdrit van  57 kilometer) verbaasde hij dan ook vriend en vijand door vierde te worden, net iets voor Joop Zoetemelk. Een paar dagen later staat er opnieuw een tijdrit op het programma, ditmaal 32 kilometer lang, en weer doet Van Houwelingen van zich spreken. Achter Bernard Hinault eindigt hij nu als tweede.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie