Raad het plaatje - René KoppertDit is de winnaar van de proloog van de Dauphiné Liberé van 1982. Dit is René Koppert, ruim dertig jaar geleden in Nederland een topamateur. Wint de Omloop van de Glazen Stad in zijn eigen Westland tweemaal, schrijft de Hel van het Mergelland op zijn naam, wint ritten in Olympia’s Tour en wordt in 1981 Nederlands kampioen op de weg. Tijd om over te stappen naar de profs, vindt Koppert in het voorjaar van 1982. Vindt ook Peter Post, die hem opneemt in zijn TI-Raleigh-ploeg.

Het profdebuut is op z’n minst opmerkelijk: Kopperts eerste koers is de proloog van de Ronde van Romandië en die wint hij ook maar meteen. Een kleine maand later herhaalt hij zijn kunstje en wordt eerste in het openingstijdritje van de Dauphiné Liberé. Dat jaar is er voor de Poeldijker ook nog een ritzege in de Ronde van Duitsland. Daar blijft het wat overwinningen bij, voor 1982 maar ook voor zijn hele profcarrière.

Eind 1982 dankt Peter Post hem al weer af. De Raleigh-ploegleider kan voor 1983 grote jongens als Peter Winnen, Theo de Rooy en Bert Oosterbosch aantrekken en dus is er voor onder andere René Koppert geen geld meer.

René Koppert - Termolan - 1983Koppert zoekt zijn heil in Italië, bij de ploegjes Termolan en Santini. Meest bijzondere uit die tijd is misschien nog wel zijn actie ná een tijdrit in de Giro d’Italia van 1983. Hij pakt een van de auto’s van de ploeg en rijdt de route van de tijdrit in omgekeerde richting. Koppert gaat op zoek naar een meisje dat hij tijdens de tijdrit langs de kant ziet staan. Hij vindt de dame in kwestie (en trouwt er later zelfs mee), maar zijn ploegleider gooit ‘m vanwege zijn ongewone actie wel uit de Giro.

Kopperts profbestaan duurt amper drie jaar. Hij gaat economie studeren en is na zijn studie onder andere penningmeester van de KNWU. Tegenwoordig is Koppert financieel directeur bij Kingspan Unidek BV, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het isoleren en renoveren van daken.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)