Rapha flyweight & lightweight

Het Britse Rapha had al een zeer uitgebreid Pro Team assortiment, maar afgelopen jaar werd daar de Flyweight serie aan toegevoegd. Geschikt voor de heetste dagen van het jaar door de lichte en ademende materialen. Ook met 35 graden krijg je het er bijna koud van. We testen de Flyweight jersey en de lightweight bibshorts in de Franse Alpen. Laat dat nou net de plaats zijn waar je het meeste plezier haalt uit deze kleding.

Wanneer ik de Flyweight jersey uit de verpakking haal doet deze meteen zijn naam eer aan. Wat opvalt is zijn gewicht, of eigenlijk zijn gebrek aan gewicht. Slechts 112 gram telt de Flyweight, waardoor het één van de lichtste truitjes op de markt is. Zoals we dat van Rapha gewend zijn voel je meteen de finesse en kwaliteit van de gebruikte stoffen. Wanneer je hoofdzakelijk in warm weer fietst (prijs jezelf gelukkig) is dit shirt een zeer goede aankoop. De lichte materialen geven het shirt een verkoelende werking en hij is bovendien erg licht, zodat ook de weight weenies aan hun trekken komen. Voor de iets koelere dagen (15 – 22 graden) zou ik toch een iets dikker shirt aanraden.

De band op de mouw is reflecterend

Zelf heb ik het shirt voornamelijk in Nederland en de Franse Alpen getest. Beide landen doorstond hij met verve. In de bergen en tijdens de Marmotte hield de jersey zich staande dankzij zijn gewicht. Je voelt nauwelijks dat je een shirt draagt. De pasvorm is subliem en Ondanks het lichte materiaal zijn de achterzakken zeer ruim opgezet en kun je genoeg kwijt om een flink aantal uur op pad te gaan. Er is zelfs gedacht aan een ritszakje voor je pinpas of wat kleingeld. Zelfs wanneer de achterzakken zeer vol zitten blijft de pasvorm erg strak en gaat het shirt niet hangen. De reflecterende elementen op de mouw en achterzakjes zijn details van toegevoegde waarde. Rapha heeft flink haar best gedaan om het gewicht zoveel mogelijk naar beneden te brengen door gebruik te maken van een polyester stof die slechts 75gsm weegt (gram per vierkante meter).

Ook de bibshorts zijn relatief licht door gebruik van lichte materialen. De siliconen ‘grabber’ bij de bovenbenen is vervangen door een elastische strip die omhoog schuiven moet zien te voorkomen. Daar slaagt de strip in, terwijl het er ook nog eens mooi uitziet. De reflecterende Rapha letters maken de broek helemaal af. De bretels zijn iets te strak en soms stoei ik een beetje bij het aandoen van de broek. Wanneer de broek eenmaal aan is merk ik daar niks meer van. Ze snijden niet en zorgen voor genoeg spanning om alles op zijn plaats te houden. De pijpen zijn overigens niet de langste op de markt, maar voor elke gram winst moet een concessie worden gedaan. De zeem is ook erg fijn, zeker gezien het gebrek aan panelen. Wederom is het gewicht de reden. Ondanks het relatief dunne zeem houdt hij mijn edele delen onder controle en kan ik uren vertoeven in het zadel zonder last te krijgen. Wat bij de bibshorts, maar ook bij de Flyweight jersey opvalt is het vermogen om vocht snel af te voeren. Zelfs bij extreem zweten en inspanning blijft het shirt en de shorts relatief droog en zorgen ze voor welkome verkoeling.

Voor het shirt betaal je 160 euro. Veel geld, maar daar krijg je een sublieme pasvorm, extreem laag gewicht en verkoeling op hete dagen voor terug. Persoonlijk ben ik een koukleum en zou ik in Nederland toch snel een extra dik ondershirt aantrekken voor ik op pad ga met de flyweight, maar man o man wat was ik blij met dit vedergewicht in de Franse Alpen. Dat geldt ook voor de bibshorts. De pasvorm is geweldig en ook na een lange dag in het zadel (7+ uur) waren mijn edele delen nog in prima staat. Daar komt het lage gewicht en de fijne afwerking bij en je hebt een bibshort waar je jaren plezier van zult hebben. Dan is 210 euro toch een fijne investering. Een wijs man zei ooit: ‘’You get what you pay in bibshorts’’, en dat is hier zeker waar.

Twitter:

Brend van der Horst

Brend van der Horst is 27 jaar en werkzaam bij Futurumshop in Apeldoorn. Zijn roots liggen echter in het hoge Noorden. Ging rechtop in zijn stoel zitten als Jens Voigt in de aanval was en riep dan hard 'Shut up Legs'. Wordt nu warm van Romain Bardet en John Degenkolb. Daarnaast is hij freelance journalist voor Wieler Revue, KNWU Magazine en Wielerflits.nl. Reed in 2018 The Ride en dat is het mooiste wat hij ooit deed.
Brend van der Horst
Twitter:

Rapha Pro Team Flyweight jersey & lightweight bibs

160,- & 210,-
9

Pasvorm

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Ademend vermogen

10.0/10

Comfort

9.0/10

Pros

  • Lage gewicht
  • Ademend vermogen
  • Afwerking
  • Ruime achterzakken

Cons

  • Strakke bretels