Europees kampioen veldrijden werd hij nooit (dat kampioenschap bestond nog niet), wereldkampioen wel. In 1985 en 1987 mocht Klaus-Peter Thaler als prof de regenboogtrui aantrekken. Het afgebeelde shirt – met regenboogmouwtjes – dateert echter van daarvoor. Het is van begin 1979. Thaler had toen ook al een wereldkampioenschap op zijn naam, maar bij de amateurs.

Ik kan me vergissen maar volgens mij dragen profs tegenwoordig geen regenboogmouwtjes als ze die wereldtitel in een andere categorie (beloften of junioren) hebben behaald. Mike Teunissen (WK veldrijden bij de beloften in 2013) doet dat niet, de beloftenkampioenen op de weg Michael Matthews (2010) en Arnaud Démare (2011) evenmin. Ook hun voorganger van 1998 (Ivan Basso) deed het niet.

Van de laatste wereldkampioen bij de amateurs, Danny Nelissen in 1995, zijn dan weer wel regenboogmouwtjes en – boordjes bij de profs bekend. En dus van Thaler.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop