Isadore Mrino MembrandeGeijkte paden hebben soms de mooiste zijstraten. Dat geldt voor iedere fietser die eens links gaat waar hij normaliter rechtsaf slaat, en met deze gedachte in het achterhoofd bestelde ik de Merino Membrane Softshell, het vlaggenschip van het jonge, relatief kleine Isadore Apparel. Een fabrikant uit Slowakije, ontsproten uit de ambitie van de fietsende tweeling Martin en Peter Velits.

Isadore. Ik kende het nog maar kort, maar zoals dat soms gaat bij bepaalde merken, sprak ‘het gevoel’ van hun website me aan. Stijlvolle kleding, die afwijkt van datgene wat we al zo goed kennen. Met name de winterjas, uitgevoerd in het zwart, kent een duidelijk onderscheidende styling. Een berichtje naar Slowakije kon rekenen op een snel en uitermate behulpzaam antwoord. Mijn maat was een klein vraagteken, maar daar kwamen we vrij snel uit. Een maat L past mijn 183 centimeter lengte en gewicht van rond de 77 kilogram als gegoten.

Service
De service bij Isadore deed niets af aan het initiële gevoel dat ik bij het merk kreeg, toen ik uitgebreid door zijn website bladerde. Behulpzaam, snel, beleefd. Binnen enkele dagen had de jas zijn reis richting Groningen gemaakt. Een dag later kwam de vuurdoop.

Isadore Merino Membrane 2Bevindingen
Eind december, begin januari, fluctueerden de temperaturen nogal eens. Als noorderling kreeg ik niets mee van de sneeuw die na de kerst het land bezocht, maar vriezen deed het wel degelijk. Een uitstekende mogelijkheid om de warmte van de Merino Membrane Softshell te testen. Ietsje voorzichtig zorgde ik voor een dubbele baselayer. Het bleek een prima, wellicht zelfs ietsje overdreven keuze. De jas hield me niet alleen uitstekend warm, de soepele stof was na een half uurtje rijden niet langer te voelen. Alsof ik rondreed in een zomershirt.

Isadore zelf claimt dat de jas warm houdt ‘tot temperaturen van rond het vriespunt’, maar ik denk dat dit ook nog wel lukt als het een paar graden vriest. Vanaf een graad of drie, vier boven nul volstaat een enkele baselayer al. Dit mede dankzij de voering van Merino-wol, een wolsoort die wereldwijd geprezen wordt als een uitstekende stof voor sportkleding. Het houdt vocht weg bij de huid en zorgt ervoor dat de warmte blijft. Mocht het toch te warm worden, dan kunnen twee ritsen op de borst geopend worden ter ventilatie. Koud zul je het dan overigens niet krijgen; de ventilatie doet precies wat het moet doen. Een frisse bries, zonder gelijk al het werk van de jas ongedaan te maken.

Isadore Apparel Merino Membrane 3Ook in de regen doet het Merino-wol zijn werk. De jas is waterafstotend en doorstaat moeiteloos enkele pittige buien. In natte omstandigheden zorgt de flap aan de achterkant ervoor dat de bilpartij van de drager niet onder de modder komt te zitten. Is de weg droog, dan kan de flap keurig weggevouwen worden met behulp van enkele knopen.

De achterzakken bieden ruim voldoende plaats voor een smartphone, sleutels en wat eten. Of, voor de puristen, een reserveband met wippertjes.

De keuze voor een vrij jong, Slowaaks bedrijf heeft zich dubbel en dwars uitbetaald. Met zijn prijs van 245 euro valt de jas van Isadore gelijk in een prijscategorie die bezet wordt door gevestigde namen als Castelli en Rapha, maar ik durf absoluut te stellen dat de jas deze vergelijking met glans doorstaat.

Foto’s: Nico Pakvis

Twitter

Ivo Pakvis

Ivo Pakvis (1981) heeft een achtergrond als sportjournalist, werkt nu voor Sterc Internet & Marketing. Fietst. Klopte ooit Lieuwe Westra niet in een sprintje.
Twitter

Latest posts by Ivo Pakvis (see all)

Isadore Apparel Merino Membrane Softshell

€245,-
8.7

Prijs/kwaliteit

7.5/10

Pasvorm

10.0/10

Comfort

9.0/10

Ademend vermogen

8.0/10

Thermisch vermogen

9.0/10

Pros

  • Styling
  • Warmte
  • Comfort
  • Waterafstotend

Cons

  • Prijzig