Het is Koers! De kortste weg naar extreme wielerkoorts!

De Galibier reikt tot aan het zwerk. De schaduwen van de wolken bieden nog enige bescherming tegen de zon, hoewel de temperatuur daar niet om vraagt. Ik zit al lang en breed in de bezemwagen als mijn reisgenoten een voor een uitgepierd de top bereiken. De top wordt ontsierd door motoren, sportauto’s en het commerciële foto-standje. Je zou willen dat je de top van de Galibier eens voor jezelf zou hebben zoals Jan Janssen dat had voor een picknick tijdens de bruiloft van zijn dochter. Op die éne Nederlandse fietser na die juist op dat moment op een Jan Janssen-fiets de top bereikte. Die moet gedacht hebben dat hij hallucineerde toen Jan hem feliciteerde met het bedwingen van deze monsterklim.

Fietsen in de Maurienne

“Hij ging mee over de Galibier, reed alleen over de Madeleine en heeft een fan-tas-tische solo afgeleverd.”

Boogerd op weg naar La Plagne, 24 juli 2002

Maurienne-vallei

Begin juni 2016 was ik te gast in de Maurienne-vallei in het departement Savoie. Op 1000 kilometer van Utrecht ligt daar een waar klimmersparadijs. De vallei is 150 kilometer lang en herbergt 48 beklimmingen – en niet de minsten! De vallei is goed bereikbaar met de auto, de combinatie Thalys en TGV (+/- 7 uur vanaf Rotterdam) en uiteraard het vliegtuig (Lyon, Genève).

petjetopmontvernierVanaf Camping des Grand Cols in St-Jean-de-Maurienne hebben we na een fantastische lunch bij Hôtel du Nord de Lacets de Montvernier beklommen om de benen te laten wennen. Een klein rondje van 25 kilometer met 420 hoogtemeters. De klim is niet lastig en trakteert je op een schitterende omgeving. Wandel zeker even naar de uitkijktoren nabij Chatel!

De camping draagt het stempel “Qualité Cyclo Maurienne“, een netwerk van campings en hotels waarbij de fietstoerist van alle gemakken is voorzien, zoals een kleine werkplaats en fietsenstalling. Via de website is het mogelijk uw fietsvakantie à la carte samen te stellen. Denk hierbij aan transfers inclusief fiets van en naar het vliegveld of treinstation, en fietstochten met gids. Daarnaast biedt de website enorm veel informatie om zelf uw vakantie vorm te geven.

De meeste stadjes in de vallei verdienen geen schoonheidsprijs. Het maakt wat dat betreft niet veel uit waar u verblijft. Zodra u op de fiets via één van de beklimmingen het dal uitrijdt is het puur genieten. De vergezichten zijn werkelijk adembenemend, of is het toch de hellingsgraad die de adem afsnijdt? Op diverse cols ligt er halverwege de klim nog een klein gehuchtje of skidorp waar je de bidonnen kunt bijvullen.

Cols met hoofdletter C!

Vanuit de vallei zijn er 48 beklimmingen. De kleinste, Montée à l’Écot bedraagt 3,5 kilometer inclusief 237 hoogtemeters. De grootste is de combinatie Col du Télégraphe / Col du Galibier van maar liefst 35 kilometer en 2413 hoogtemeters. Ons programma voor de vrijdag en zaterdag:

  1. glandoncroixdeferCroix de Fer via Col du Glandon vanuit St-Etienne-de-Cuines
    Hoofdmoot van deze beklimming is de Glandon. De beklimming is fantastisch mooi. Je fietst afwisselend over een alpenweide, langs wild water en door een bos om uiteindelijk via de laatste drie loodzware kilometers de top te bereiken. Vanaf daar is het een “makkelijke” 2,5 kilometer naar Croix de Fer. Gezien de rondcirkelende aasgieren is deze afdaling niet zonder gevaar. In geval van een hogerklop: vul je reserves aan in restaurant Le domaine du Trappeur, het uitzicht vanaf het terras is werelds! Na een tartiflette heb je weer genoeg energie voor Col du Mollard.
  2. telegraphegalibierCol du Galibier vanuit St-Michel-de-Maurienne
    Een monsterbeklimming van 35 kilometer voert je via Col du Télégraphe naar het pittoreske Valloire. Voor de lunch kan ik Le Chalet des Saveurs aanraden, laat u echter niet verleiden tot een digestif. Vanuit Valloire is het vreselijk vals plat tot aan de poort van de onherbergzame Galibier. De uitzichten zijn ongeëvenaard en tot laat in het jaar fietst u nabij de top tussen metershoge sneeuwwanden. Werkelijk een magische klim! De afdaling is niet zonder risico door kou, smeltwater, motoren, sportwagens en overstekende marmotten.

Qua Alpenreuzen heb je vanuit de Maurienne-vallei nog de Col de la Madeleine en de Col de l’Iseran, beide goed voor meer dan 1500 hoogtemeters. Vergeet uiteraard ook de overige 44 cols niet. Onbekend maakt onbemind: er zitten werkelijk schitterende beklimmingen tussen! Ook voor de mountainbike is er genoeg te doen met een boel afdalingen, bikeparks en prachtige tochten. Steeds meer skidorpen worden in de zomer toegerust op MTB. In de vallei zitten verschillende bedrijven die mountainbikes, racefietsen en e-bikes verhuren.

Croix de Fer

Nóg niet uigeklommen?
Wat dacht u van Col du Grand Cucheron, Col du Chaussy, Montée de Frejus, Col du Mollard, Col du Mont-Cenis, Montée au lac de Plan d’Aval, Mont Denis of het einde der wereld op Montée à l’Écot!

Verblijf

De beste maanden om te fietsen zijn juni en september vanwege de aangename temperatuur en de rust op de wegen. Niet alle hotels, campings en B&B’s zijn deze maanden geopend maar wees gerust, er is genoeg keuze. Verwacht sowieso geen grote familiecampings met zwembadparadijzen. Kijk voorafgaand aan je reis of de col naar keuze open is. Tijdens ons verblijf begin juni was de Galibier pas net geopend.

  • Hôtel le Crêt-Rond in Valloire. Een oud familiehotel met de bijbehorende kwaaltjes. Daartegenover staat de supervriendelijke service en uitstekend eten. Huisgemaakte erwten-linzensoep, waar vind je dat nog? Ik kende het niet, maar het was voortreffelijk, evenals de rest van het diner. En niet onbelangrijk: een prima ontbijtbuffet. Er is een stalling voor je fiets en eenmaal in het zadel is het één keer rechts tot aan de top van de Galibier. Als je in Valloire verblijft, ga dan zeker even een biertje drinken bij Brouwerij Galibier!
  • Chalet Punta Bagna van Chalet Services Valfréjus. Na 14 genummerde haarspeldbochten vindt u 5 luxe chalets die beheerd worden door de dochter van oud-wereldkampioen en Tour de France-winnaar Jan Janssen. Met kleinzoon Steven Théolier (alpineskiër) aan de BBQ, genoeg spraakwater op tafel en Jan Janssen zelf verhalend over vroeger bleef het tot laat gezellig. Het gebeurt mij niet vaak dat mijn glas bijgevuld wordt door een man die de Vuelta en Parijs-Roubaix gewonnen heeft. Alhoewel gesitueerd in een skidorp zijn de chalets ook in de zomer een goede uitvalbasis voor schitterende fietstochten of een dagje winkelen in Italië. En wie weet is opa op bezoek ;-)

Vermaak

De prachtige omgeving zorgt voor het vermaak en de daarbij behorende inspanning. Zo zijn er tegen de hellingen van de vallei enkele forten gebouwd. Wij bezochten Fort Victor Emmanuel, onderdeel van de verdedigingslinie Barrière de l’Esseillon. Vanaf de parking is het fort bereikbaar na een pittige wandeling van 40 minuten via de hangbrug Ponte Diablo of in anderhalve minuut via een van de twee ziplines waarbij snelheden tot 80 km/u gehaald worden. Bij de parkeerplaats is een groot klimbos. Het fort geeft op 1400 meter hoogte een schitterend uitzicht en is gratis te bezoeken. Overigens is er lang niet altijd Nederlandstalige of Engelstalige informatie aanwezig. Het beste is om voorafgaand aan een fortbezoek het Office du Tourisme in een nabijgelegen dorp te raadplegen.

Fort Victor Emmanuel
Brasserie Galibier Valloire

Ik ben toch zeker Voigt niet!

Het fietsen in de Maurienne-vallei bestaat vooral uit klimmen en dalen. Een goede vorm en het juiste materiaal is hierbij onmisbaar. Met die vorm zat het wel goed maar helaas liet het materiaal het afweten. De fietsverhuur had voor mij een XL racefiets geregeld (framemaat 58) met een zadelpen van normale lengte. Normaliter fiets ik op een 3XL (framemaat 65). Met Jens Voigt in gedachte, die ooit op een veel te kleine fiets de Peyresourde afdaalde, nam ik de fiets in ontvangst. Op het vlakke en het vals plat was het nog wel te doen maar zodra ik aan de bak moest om niet om te vallen, laten we zeggen boven de 7%, protesteerde alles wat kan protesteren. Met als resultaat een DNF op de Glandon en de Galibier na respectievelijk 14 en 12 kilometer klimmen. Op het moment zelf had ik weinig moeite om af te stappen, maar nu ik terugdenk aan de frisse benen waarmee ik in de bezemwagen stapte baal ik. Je krijgt immers niet ieder weekend de kans zulke historische cols te bedwingen!

Maar niet getreurd, ondanks de malheur was het een fantastische reis met dank aan Martine van Atout France, Corrine van Savoie Mont Blanc en Alex van Maurienne Tourisme. Maar bovenal dankzij de schitterende omgeving. Pittoreske dorpjes, een kaasboerderij, lokaal bier, fijne restaurants en bovenal reusachtige bergen. Een sportief bezoek aan de Maurienne-vallei is zeer de moeite waard.

Voor vragen en tips omtrent deze reis kunt u mij bereiken op bas@hetiskoers.nl

Maurienne ValleiFietsen in MaurienneMet de trein naar FrankrijkAtout France Vakantie in FrankrijkHet is Koers!