Als op zondag 3 april 2016 de 100ste Ronde van Vlaanderen wordt verreden kun je dat op veel manieren beleven. Thuis voor de buis, de koers volgend op een groot beeldscherm of in de kroeg. Je kunt ook afreizen naar Vlaanderen en daar afwisselend naar het parkoers en de televisie in het café kijken waar de burgemeester een pintje drinkt met een fabrieksarbeider.

Er is dit jaar nóg een mogelijkheid om de Vlaamse Hoogmis mee te maken. In nauwe samenwerking met VisitFlanders (Toerisme Vlaanderen) mag Het is Koers een plaats weggeven in het internationale peloton dat op de koersdag de laatste 100 kilometer van De Ronde rijdt. Net voor de profs uit kun je dwars door het volksfeest fietsen. Over de volgepakte Taaienberg gaat het, langs de plek op de Koppenberg waar de wedstrijdauto in 1987 over de fiets van koploper Jesper Skibby reed, en over de Oude Kwaremont, waar Fabian Cancellara recentelijk tweemaal op rij zijn duivels ontbond.

En dat is nog niet alles, de week voorafgaand aan de eerste zondag van april heb je dan vanaf de fiets al gezien hoe in Oost- en West-Vlaanderen de tuintjes zijn aangeharkt, de stoepen geveegd en de ramen gewassen, en in cafés over niets anders wordt gesproken dan De Ronde. Onderdeel van de prijs is namelijk een geheel verzorgde vijfdaagse trip door het Vlaamse wielerland. Met drievoudig winnaar Johan Museeuw rijdt een gezelschap afkomstig uit dertien Europese en Noord-Amerikaanse landen op een Eddy Merckx koersfiets over het parkoers, bezoekt wielermusea, cafés en restaurants en ontmoet de legendes van de Ronde van Vlaanderen.

Kans maken op die once in a life time-prijs is simpel en leuk. Je moet gewoon een stukkie fietsen.
Johan Museeuw (winnaar in 1993, 1995 en 1998) is deze winter op een ochtend van Brugge naar Oudenaarde gefietst. De exacte afstand die hij die dag heeft gereden is bekend bij VisitFlanders. Diegene die deze maand (februari 2016) met een op Strava geregistreerde rit dat aantal afgelegde meters zo dicht mogelijk weet te benaderen wint. Je mag zo vaak meedoen als je wilt.

Aanwijzingen welke route Museeuw die ochtend heeft genomen van Brugge naar Oudenaarde verschijnen deze maand op de site van de wedstrijd. Vandaag staat de eerste online. Nieuwe hints worden aangekondigd op de social media uitingen van Het is Koers en op deze site .

Alles over de prijs, het wedstrijdreglement, de exacte data, de meeste gestelde vragen en het filmpje met de eerste aanwijzingen staan hier:

http://www.ridelikeaflandrien.com/hetiskoers/

Tis an gieder,” zoals de Vlamingen zeggen. Succes!

Wiep Idzenga

In De Muur-serie Every Picture Tells a Story zoekt Wiep Idzenga naar reeksen van oorzaak en gevolg die uiteindelijk hebben geleid tot een iconisch beeld dat zich in ons geheugen heeft geprent, tot een foto waarin de gebeurtenissen van die bepaalde dag, in die bepaalde koers, zijn samengebald.
Wiep Idzenga

Latest posts by Wiep Idzenga (see all)