De Kannibaal,
De Krekel,
De Adelaar van Toledo,
De Dolfijn van Bibione,
De Haai van Messina
.

Het is slechts een kleine greep uit de lange lijst van prachtige bijnamen die de wielersport in haar rijke geschiedenis jaar heeft voortgebracht. De wielersport is een sport die zich uitstekende leent voor de meest prachtige bijnamen voor even zo mooie renners. Terwijl bij voetbal, tennis, zwemmen of andere sporten alleen enkele grote winnaars en persoonlijkheden een bijnaam hebben, grossiert de wielersport in de bijnamen.

Wellicht zijn wielrenners nou eenmaal meer indrukwekkende sportmensen. Misschien nodigt de heroïek van het fietsen uit tot het vormen van bijnamen. Het zou ook een bepaalde cultuur kunnen zijn, die door wielerliefhebbers tot op de dag van vandaag graag in stand wordt gehouden. Wat het ook is, er is een drang om voor renners die – om wat voor reden dan ook – indruk maken, een zo toepasselijk mogelijk bijnaam te verzinnen.

Robert GesinkEen zelfde lot trof Robert Gesink. Nóg voordat hij aan zijn eerste grote ronde begonnen was. Omdat hij als 21-jarige al zo goed reed in de bergen van Cantabrië en Lombardije. Omdat hij al jongerenklassementen won. Omdat wielerminnend Nederland weer hoop had op een Tourpretendent voor de toekomst. Er was niet meer voor nodig dan een oproep van een sportblad en bij heel Nederland gingen de raderen draaien.

En zo was de Condor van Varsseveld geboren. Simpel bedacht. Passend in de traditie van bijnamen in de wielersport om een dier of ander iets te combineren met de woonplaats of streek van de betreffende renner. Robert Gesink was er zelfs niet eens blij mee. Misschien vond ie het niet goed verzonnen. Misschien vond ie het niet lekker klinken. Of wellicht was ie niet blij met de verwachtingen, die meekomen met een dergelijke bijnaam.

De recente wielerprestaties van Gesink vragen om een nieuwe bijnaam. In potentie is hij goed, maar tegelijk zo kwetsbaar. Een valpartij tijdens een training met een gebroken bovenbeen als gevolg. Een crash in de Tour, waarbij hij op zijn rug belandt. Aanhoudend slecht weer in de Giro, waardoor hij ziek wordt en een topklassering uitblijft. Telkens weer pech of ongelukken waardoor de condor niet naar grote hoogten kan vliegen.

Tijd voor een nieuwe bijnaam.

Kristal. Materiaal daar door zijn structuur makkelijk stuk gaat. Dezelfde structuur, die meer schittering geeft en een rijker kleurenspectrum. Arjen Robben werd al eens De Man van Kristal genoemd, vanwege de aaneenschakeling aan blessures. Maar ook vanwege zijn briljante acties en prachtige goals.

Laten we hopen dat de condor niets overkomt. Zodat hij weer de kans en de ruimte krijgt om in volle glorie te schitteren. Dat er niets is dat hem omstoot, wanneer hij door het hooggebergte vliegt.

Robert Gesink. De Kristallen Condor.

Frans de Vries