Jetse is met drie eindzeges in de Olympia’s Tour recordhouder maar deze blog gaat over een andere Bol in die amateurronde. Twee ‘Bollen’ zelfs. Geen familie van Jetse, volgens mij.

Eind jaren tachtig. Olympia’s Tour is een Nederlandse meerdaagse amateurronde maar het zijn vooral staatsamateurs uit de DDR die de dienst uitmaken. Niet in 1987. In de rit naar Wouw krijgt een zevental met daarbij maar één Oost-Duitser een grote voorsprong. Jos Bol (Van Aarle-Ecco) heeft zich speciaal op de ronde voorbereid en is wél mee, net als zijn broer Patrick (Koga Miyata) die eerder in de ronde een rit op zijn naam heeft geschreven.

De DDR-renner Steffen Blochwitz wint weliswaar de rit en wordt ook leider maar Jos Bol volgt op 39 seconden. In de laatste rit heeft Bol ook een beetje geluk. Of liever: maakt hij gebruik van de pech bij Blochwitz (valt in een afdaling) en bij Eddy Schurer (valt aan, komt dichtbij de leiderspositie maar lek rijdt).

Na de zege van Jos Bol heeft ploegleider Frits Schür hoge verwachtingen van Jos Bol maar grote zeges blijven erna uit, en prof wordt hij evenmin. Broer Patrick lukt dat wel, hij rijdt een paar jaar – redelijk onopvallend – in de kleuren van TVM.

En dan hebben we ook nog Cees Bol, in 2016 winnaar van Olympia’s Tour, en geen familie van de andere Bollen…

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)