Ronde van Vlaanderen: voorpret als allerhoogste wielergeluk

By |donderdag 29 maart 2012|

Voor de liefhebber van een lekker voorspel is de slotetappe van de Driedaagse de Panne-Koksijde het mooiste moment van het jaar. De rechtstreekse uitzending van de beslissende tijdrit waarmee deze korte meerdaagse wordt afgesloten, staat garant voor een heerlijk middagje voorpret, deskundig becommentarieerd door de ongekroonde koningen der pronostiek Michel Wuyts en José de Cauwer. Aanstichters van een ongeremd verlangen naar hét lustobject van het voorjaar, de mooiste en lekkerste van allemaal: De Ronde van Vlaanderen.

Op het verwaaide podium in De Panne staat zelden de toekomstige winnaar van Vlaanderens Mooiste. Sterker nog, regelmatig volgen de grote favorieten de afsluiter van de koers door het land van Plop vanuit hun bed, met de beentjes omhoog. Bang als ze zijn zichzelf met een vroegtijdige vormejaculatie uit te schakelen voordat er ook maar één meter is gefietst in de koers aller koersen.

De eer en de bloemen zijn voor de mindere goden. Zij die er bewust voor kiezen hun hoogtepunt, hier langs de kust nu al mee te pakken. Realisten die beseffen dat ze te kort zullen komen om de meest gewilde van allemaal het hof te maken. Alsof ze genoegen nemen met het minder lekkere zusje van het mooiste meisje van de klas.

De donderdag van de Panne staat in het teken van de zondag erna. Wie zal goed zijn, wie heeft nog huiswerk te doen en wie lijkt er bij voorbaat. De koers van dat moment is bijzaak.

Dit jaar zal dat niet anders zijn, al zal de discussie vaker dan anders gaan over het parcours. Het nieuwe parcours, want organisator Flanders Classics heeft Vlaanderens Mooiste een nieuw kleed aangemeten. Een kleed zonder de Muur van Geraardsbergen; commerciële heiligschennis van de Vlaamse Hoogmis of een geniale ingreep die De Ronde nieuw elan brengt? De meningen lopen uiteen. Voeding voor vele verhitte discussies.

Greg Van AvermaetIk ben zo vrij om met een kleine selectie namen een voorschot te nemen op al dat heerlijke geklap over de koers. Allereerst Philippe Gilbert, Waalse koning gekweld door hevige tandpijnen. Lijkt niet klaar te zijn voor De Ronde en is geen schim van de renner die vorig jaar won waar hij wilde. Maar je weet het maar nooit. Wellicht is hij naast excellent wielrenner ook nog talentvol acteur. Mocht dat laatste niet het geval zijn, biedt dat kansen voor zijn BMC ploeggenoot Greg van Avermaet. Deze voormalige doelman van SK Beveren staat te popelen om te bewijzen dat zijn overwinning vorig jaar in Parijs-Tours geen toevalstreffer was. Ook interessant is de vraag of Sep Vanmarcke kan bevestigen wat hij eerder in de Omloop liet zien. Is hij nu al voldoende afgehard om hetzelfde kunstje na circa 260 kilometer te herhalen.

Vanuit Belgisch perspectief zal vooral de vraag waar Boonen 2.0 toe in staat is de gemoederen bezighouden. Brengt zijn herrijzenis hem een derde overwinning in De Ronde of is de koek op na de bloemen in de E3 prijs en Gent-Welvelgem. Veel daarvoor zal afhangen van het vormpeil van Fabian Cancellara. In de E3 prijs werd hij hard te grazen genomen door de pechduivel, maar zelf is hij ervan overtuigd dat hij zijn deel nu wel heeft gehad. Als hij net zo tekeer gaat als tijdens de Strade Bianche enkele weken geleden, dan kan de rest maar beter achterblijven op de Grote Markt om zich daar aan een paar Straffe Hendriks te vergrijpen.

En dan de Nederlanders. Grote vraag is wat Lars Boom na de kaap van 200 kilometer nog voor elkaar gaat krijgen, kan hij echt een rol van betekenis gaan spelen. En hoe is het met Sebastiaan Langeveld. Geeft zijn nieuwe ploeg hem zo veel moraal en steun dat hij aanspraak kan maken op een eerste Nederlandse overwinning sinds Adrie van der Poel in 1986.

Het mooiste is dat we er eindeloos over door kunnen praten. Wat een heerlijkheid, wat een genot. Voorpret als allerhoogste wielergeluk!

En wie wint de Driedaagse? Ach, kan mij het schelen!

Joost-Jan Kool

Joost-Jan Kool

Joost-Jan Kool (1977) uit Lexmond houdt van de koers. Zowel actief als passief. Passief, languit op de bank of springend voor diezelfde bank (afhankelijk van koersverloop) en actief door het rijden van criteriums. Dat laatste valt niet mee door gebrek aan voldoende tijd en vooral talent. Desondanks toch verzot op de foute muziek, de geur van massageolie en de sterke verhalen die de koers maken wat het is. Schrijven over wielrennen is overigens een prima alternatief. Grote droom is het winnen van ‘zijn’ Ronde van Lexmond. Is realistisch genoeg om te beseffen dat dromen vaak bedrog zijn.
Joost-Jan Kool

Latest posts by Joost-Jan Kool (see all)

Related Post

Geef een reactie