Sagan en de billen van @MajaLeye

By |maandag 1 april 2013|

Wielrennen is de geritualiseerde apenrots. De mannetjes bevechten elkaar in een zware beproeving en de sterkste krijgt aan de streep het mooiste meisje. In Oudenaarde was dat zondag rondemiss @MajaLeye. Fabian Cancellara was in de Ronde van Vlaanderen van 2013 het alfamannetje par excellence. Als boegbeeld van de oude generatie maakte hij uitdager Peter Sagan op de Paterberg duidelijk dat hij nog even pas op de plaats moest maken.

sagan+podium+rondemiss

Bron: Eurosport

Op het podium kneep Sagan @MajaLeye in de billen en op twitter kwam een golf van post-feministische verontwaardiging op gang. Laat ik jullie dit zeggen lieve verontwaardigde apen en apinnetjes: Peter Sagan is geen Ruud Lubbers, Dominique Strauss-Kahn of Bill Clinton. Sagan was geen alfamannetje dat zijn positie boven op de rots misbruikte om onschuldige apinnetjes lastig te vallen, al dan niet met sigaar. Sagan was een brutaalaapje dat een kwajongensgrap uithaalde. Dat deed hij open en bloot niet alleen voor het oog van de camera’s, maar zelfs met oog voor die camera’s.

Sagan betoonde Cancellara alle eer die hem toekwam. Dat deed hij door zijn vuist te ballen toen hij als tweede over de streep kwam, ten teken dat hij blij was met het voor hem maximaal haalbare in Oudenaarde. Dat deed hij ook toen hij samen met Cancellara en nummer drie Jürgen Roelandts op de foto ging en wees op de winnaar. Hij erkende zijn meerdere in de Zwitserse superman.

Zelfs toen Sagan @MajaLeye in de billen kneep, erkende hij Cancellara’s heerschappij. Het mooiste meisje was voor het alfamannetje en als verslagen brutaalaapje mocht hij er hooguit stiekem een graantje van meepikken. Met een knipoog naar de toekomst, want Sagan gaat er natuurlijk wel vanuit dat zijn tijd nog komt, dat hij volgende keer de bloemen en de kussen in ontvangst neemt op de hoogste apenrots van Vlaanderen.

Het gebaar van Sagan paste in het grote wielerritueel. Het was een kwajongensgrap en die mag je smakeloos vinden, maar vanaf mijn bescheiden plekje ergens onderaan de apenrots kon ik er wel om lachen. Wie die grap seksistisch vindt, veroordeelt niet Sagan, maar het ritueel van de rondemiss. Misschien moeten we daar nog eens een apenkring over beleggen.

Leo Aquina

Leo Aquina (1972) is geboren en getogen in Nijmegen en inmiddels alweer een half leven woonachtig in Amsterdam. Ratelde jarenlang zijn toetsenbord stuk als redacteur en hoofdredacteur van de Infostradasports Newsdesk. Tegenwoordig broodschrijver en sportverslaggever in dienst van zichzelf. Schrijft wat hij leuk vindt en wat betaalt. Zag als wielerverslaggever van de Olympic News Service de finish van Vino en Uran live. Houdt nog steeds van wielrennen. Grootste heldendaad op zijn Bianchi: de Marmotte in 2009.

Related Post

5 Comments

 1. wim van rooy 01/04/2013 at 16:08 - Reply

  Wie dat gebaartje van Sagan hoog zit is al zodanig politiek correct gefeminiseerd en geïndoctrineerd dat het leven voor hem of haar wel erg naar en strak moet zijn. Er is nu eenmaal ook ‘het biologische feit’ (Griet Vandermassen – toffe griet!) en dat wordt in postmoderne tijden met verve verdonkeremaand. Het zal ooit als een boemerang terugkomen.

 2. Stalen Bert 01/04/2013 at 18:38 - Reply

  Dit is een verhaal waar het om gaat! Mooi hoor

 3. Jos van Nierop 01/04/2013 at 21:53 - Reply

  Haha, mooie blog!
  Zou het excuus van Sagan trouwens een 1 april-grap zijn? https://www.facebook.com/photo.php?v=10201101264360053

 4. Sander 01/04/2013 at 22:38 - Reply

  Of je het fenomeen rondemiss veroordeelt of niet doet niet ter zake. Wanneer leren mannen nu eens dat er geen enkel excuus is om een vrouw aan te randen? Dat een vrouw zich uitdagend kleedt of betaald wordt om een prijs uit te reiken is van geen enkel belang.

 5. Joep Scholten 02/04/2013 at 11:39 - Reply

  Prettig om te lezen dat Peter Sagan, al dan niet dringend ingefluisterd door de begeleiding rondom hem, zijn excuses heeft aangeboden. Mooi ook, dat de dame in kwestie die heeft aanvaart.
  Jatten thuis, is het devies, misschien wel vooral ook als je op een erepodium staat. Elke vergoelijking van dit soort gedrag riekt naar Talibanisme.

Geef een reactie