De Sandeman-ploeg? Die kwam er niet

By |vrijdag 5 januari 2018|

Sigaren van Willem II en fietsen van Gazelle. Van 1966 tot en met 1970 zijn deze twee bedrijven sponsor van een van de toonaangevende Nederlandse wielerploegen. Eef Dolman, Rini Wagtmans, René Pijnen en wereldkampioen Harm Ottenbros zijn enkele van de bekende renners van deze blauwe formatie. En niet te vergeten Rik van Looy, die zijn laatste jaren als prof uitkomt voor deze Nederlandse ploeg.

Eind 1970 hangt Van Looy zijn fiets aan de wilgen en dat feit schijnt van invloed te zijn geweest op het stoppen van Willem II, dat overigens in 1966 is overeengekomen voor vijf jaar te sponsoren.. Ook speelt mee dat in 1971, volgens de nieuwe wetgeving, Nederlandse bedrijven de renners die zij sponsoren, moeten behandelen als gewone werknemers waarvoor onder andere sociale lasten moeten worden betalen.

Einde oefening dus voor de ruim twintig renners tellende ploeg, maar ploegleider Ton Vissers wil dat niet laten gebeuren. In opdracht van co-sponsor Gazelle gaat hij op zoek naar een nieuwe hoofdgeldschieter. Verschillende bedrijven passeren – in de media – de revue.

Even serieus is de sponsorbelangstelling allemaal niet maar genoemd worden Philips, Vredestein, 7Up, DAF en ook drankimporteur Frans Verbunt. Die laatste gaat het volgens het NOS-journaal van 3 december 1970 dan echt worden en het zou leiden tot de Sandeman-ploeg, vernoemd naar de sherry.

Niet dus, maakt importeur Verbunt duidelijk in de Telegraaf van de dag erna. Verbunt had inderdaad gesproken met Vissers maar sponsoring in 1971 was voor de Sandeman-man sowieso uitgesloten. Vissers geeft toe dat hij de NOS iets heeft verteld. ‘Een of andere mijnheer bleef nogal doorzeuren. Misschien heb ik mij wel laten ontvallen dat er inderdaad een ploeg van Sandeman in de maak was, maar ik heb ook gezegd dat er nog enkele andere geïnteresseerde sponsors zijn. Maar zoals ze het nieuws gisteravond gebracht hebben is het wel helemaal verkeerd.’

Eind van het liedje is dat er sprake is van ene soort doorstart maar dat op het shirt van de ploeg ‘slechts’ de naam van Gazelle prijkt. Veel renners stoppen of verkassen naar andere ploegen, van Willem II neemt Vissers Harm Ottenbros, Peter Post, Jan Serpent, Jos van der Vleuten en Albert van Midden mee. Aangevuld met wat anderen, onder wie Piet Hoekstra, Jacques Frijters en Cees Zoontjes, wordt het een ploegje dat het maar een jaar volhoudt.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie