Schaarse Belgenwinst

Als je op Wikipedia de erelijst van Luik-Bastenaken-Luik bekijkt, zie je heel veel Belgische vlaggetjes. Maar ja, ze staan zo’n beetje allemaal aan de rechterkant van de pagina. Dat is de plek van de winnaars van de oudere edities.

Links is een veelkleuriger palet aan vlaggetjes te zien, de Belgische driekleur zit er de laatste jaren maar een paar keer tussen. Op de samengestelde foto zijn afgebeeld de laatste vier Belgische winnaars van ‘Luik’. Dat gaat om de edities van 1990, 1992, 1999 en 2011. Vergelijk dat eens met recente Belgenwinst in de Ronde van Vlaanderen…

Panasonicrenner Eric van Lancker (1990) en Dirk De Wolf (1992) rijden solo naar de zege in de Ardennenklassieker, net als Frank Vandenbroucke in 1999. Philippe Gilbert klopt in 2011 in de eindsprint de broertjes Schleck. Voor hem is deze zege het sluitstuk van zijn winnende vierluik Brabantse Pijl, Amstel Gold race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie