Snerende Smeets leidt tot documentaire

By |vrijdag 10 november 2017|

Wat is daar nou zo leuk aan, dat wielrennen? In 1993 maakt Leendert Pot een documentaire over het dameswielrennen en meer specifiek over Manon de Rooij. De Amsterdamse maakt deel uit van de nationale selectie en is een talent.

Het zijn de jaren van Monique Knol en Leontine van Moorsel en voor rensters als De Rooij valt er niet heel veel te winnen. Geld verdienen, veel geld verdienen, met het fietsen zit er voor dames van haar kaliber dan ook niet in.

Toch vindt Manon de Rooij het mooi. ‘De kick, dat is het afzien’, vertelt ze in de documentaire. Haar carrière duurt slechts een paar jaar. Dat ze er haar brood niet of nauwelijks mee kan verdienen, zegt ze niet maar subtoppers van nu zullen mogelijk minder snel hun fiets aan de wilgen hangen.

De Rooij doet dat in 1993 wel. Ze wil een ‘normaal leven’ opbouwen en niet altijd maar vroeg naar bed, op dieet en geen tijd voor sociale contacten.
Aanleiding voor filmmaker Pot om het dameswielrennen op te pakken, is het in zijn ogende snerende optreden van Mart Smeets tijdens het verslag doen van de WK dames op de weg. Kwaad wordt Pot vooral, schrijft NRC’s tv-recensent Birgit Donker dan, als Smeets de volgende opmerking maakt over de Rooij: ‘Ach kijk nou, traantjes op de wangen. Ze is teleurgesteld.’

Tegenwoordig is De Rooij, al vele jaren, coach, hulpverlener en trainer. ‘Ik heb ervaring met gezinnen, individuele coaching trajecten en teams’, schrijft ze op haar site. ‘Ik doe dit werk in verschillende gebieden: (jeugd)hulpverlening, bedrijfsleven, justitie, sport en media. Dit lijkt breed maar als je met mij kennismaakt, weet je dat er veel parallellen zijn.’

Haar wielercarrière laat ze op haar site niet onvermeld. ‘Als voormalig topwielrenster weet ik wat het inhoudt om te focussen op en om grote uitdagingen aan te gaan. Ik heb vier jaar in de Nederlandse selectie gezeten. Ik nam deel aan onder andere de Tour de France, Ronde van Texas, WK’s, NK’s en alle grote internationale wedstrijden.’

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

2 Comments

  1. Ronald 12/11/2017 at 10:03 - Reply

    Tour de France moet zijn Tour Feminin. Dat is volgens mij toch een andere koers en niet te vergelijken met de Tour de France!

  2. josvannierop 12/11/2017 at 11:38 - Reply

    @Ronald. Klopt, maar die meerdaagse ronde werd toen wel gezien als de Tour de France voor vrouwen. Zelf heeft De Rooij het op haar site ook over ‘de Tour de France’.

Geef een reactie