Strade Bianche in Noord-Holland: 4 maart 2018

By |maandag 26 februari 2018|

Aanmelden? Dat kan via Facebook!

Strade Bianche, de Italiaanse wielerkoers over onverharde grindwegen in Toscane, vindt dit jaar plaats op zaterdag 3 maart. De profwedstrijd is pas toe aan zijn twaalfde editie, maar kan zich qua populariteit inmiddels meten met beroemde wielerklassiekers zoals Parijs – Roubaix en Luik – Bastenaken – Luik. Sinds 2016 kunnen wielertoeristen daags na de Strade Bianche deelnemen aan de gran fondo over een deel van het profparkoers. Voor de meesten van ons ligt Toscane echter te ver weg en komen de steile Toscaanse hellingen voor velen iets te vroeg in het jaar.

Toch is er een voor Nederlandse fietsers een aardig alternatief te bedenken dichterbij huis. Ook in Noord-Holland zijn er mogelijkheden om over onverharde wegen te rijden, al zijn het vaak fietspaden met fijngemalen schelpen, zoals in de duinen en op de hei. Toch lijken deze schelpenpaden met een beetje fantasie op de onverharde wegen in Toscane.  Zou het een idee zijn om een tocht te organiseren met deze paden? Aangevuld met diverse typische Hollandse klinkerwegen, die in de verte doen denken aan de kasseien uit de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix.

Wielerliefhebbers Sjoerd van den Berg en Norbert Cuiper organiseerden in 2017 namens Het Is Koers de ‘Strade Bianche Noord-Holland’ als toertocht (HIK-rit). Op deze eerste editie kwamen maar liefst 85 deelnemers af. Hoogtepunt was de beruchte Zuiderkwelweg tussen Kreileroord en Medemblik, die voor de helft bestaat uit kiezels en kuilen en voor de andere helft uit slecht liggende klinkers. Op het meest modderige stuk gingen enkele renners onderuit, waardoor de organisatoren besloten om vanwege de veiligheid de route te wijzigen en de Zuiderkwelweg dit jaar links te laten liggen.

Voor dit jaar is een geschikt alternatief gevonden in de Munnikenweg, een kasseiweg bij Alkmaar. Zowel de Munnikenweg als de Zuiderkwelweg beschrijft Martijn Sargentini in zijn boek ‘Koersen over Kasseien en Kiezelstenen in Nederland’. Sargentini verkende vorig jaar met de organisatoren de Zuiderkwelweg en heeft toegezegd om dit jaar mee te fietsen met de Strade Bianche NH. Hij zal voorafgaand aan de HIK-rit een kort stukje voordragen uit zijn boek. Exemplaren van het boek zijn verkrijgbaar via de webshop van Het is Koers.

Net als vorig jaar bevat de route diverse klinkerwegen en is het Blote Bienenpad, een schelpenpad bij Aartswoud, weer opgenomen in het parkoers. De afstand bedraagt circa 109 km. Vertrek is 10h00 vanaf de wielerbaan aan de Holenweg in Hoorn. Deelnemers worden vanaf 9h30 verwacht in de kantine van de Hoornse Ren- en Toerclub (HRTC), waar ze zich kunnen omkleden en na de rit kunnen douchen. De wielerbaan ligt naast zwembad ‘De Waterhoorn’, dat vanaf de snelweg A7 afslag Hoorn op de Provinciale Weg richting Enkhuizen staat aangegeven en waar parkeergelegenheid is.

Deelnemers betalen 2 euro om de kosten te dekken. Deelname is op eigen risico. Het credo is: samen uit, samen thuis. Wil je meedoen? Kom dan op 4 maart naar Hoorn en fiets met ons mee! We rijden in groepen van maximaal 30 personen, ingedeeld op basis van gemiddelde snelheid. Rustpunt is in Verlaat, op circa 63 km. Na de finish op de wielerbaan in Hoorn is in de HRTC-kantine een nazit en mogelijkheid om te douchen. Kleed je warm aan, want het wordt een koude rit. Helm dragen is verplicht. Neem binnenbanden, pomp, regenjas, gevulde bidons en eten mee. Tot zondag 4 maart!

HIK-rit Strade Bianche NH 2018

  • Datum: zondag 4 maart 2018.
  • Afstand: 109 km.
  • Start en finish: clubhuis HRTC, wielerbaan Hoorn, naast zwembad ‘de Waterhoorn’.
  • Adres: Holenweg 14D 1624 PB Hoorn. Telefoon kantine 0229-213568.
  • Starttijd: 10h00. De kantine is vanaf 9h15 open. Vanaf 9h30 staat de koffie klaar.
  • Ingrediënten: 1 stoplicht, 7 gravelpaden, diverse klinkerwegen en 1 kasseiweg (Munnikenweg).

Route: Hoorn – Grosthuizen – Buutschoterpad – Oudendijk – Avenhorn – Schermerhorn – Oostdijkje – De Rijp – Graft – Grootschermer – Driehuizen – Molenpad – Zuidschermer – Alkmaar/Oudorp – Munnikenweg – Molenkade – Achtergeestpad – Broek op Langedijk – Zuid-Scharwoude –- Noord-Scharwoude – Waardijk – Verlaat – Oude Niedorp – Terdiek – Nieuwe Niedorp, dorpsstraat – Mienakker – Weelkade – Aartswoud – Blote Bienepad – Pannepad – Lambertschaag – Twisk – Broerdijk – Midwoud – De Buurt – Kerkelaan – Wognum – Lekermeer – Bobeldijk – Hoorn.

Fiets je mee? Meld je dan aan via Facebook https://www.facebook.com/events/146066366066961/permalink/148206605852937/?notif_t=feedback_reaction_generic&notif_id=1519375498967088

Related Post

Geef een reactie