Terugblikken in 140 tekens: Aleksandr Vinokoerov

By |donderdag 15 oktober 2015|

469px-Winokurow_2006Om de wintermaanden een beetje fatsoenlijk door te komen, bedacht Het is koers iets nieuws. Interviews met een aantal hoofdrolspelers van afgelopen seizoen. Tien. Eén voor iedere donkere cyclocrossweek tussen Sluitingsprijs en Tour Down Under. Geen live interviews, nee. In plaats daarvan korte, dynamische gesprekken via Twitter. Lekker leesbaar, makkelijk te organiseren. Ook als de vermoeide rennersbenen ergens op een tropisch strand liggen uit te rusten.
In augustus al benaderden we enkele smaakmakers. De eerste die – verrassenderwijs – toehapte, was Aleksandr Vinokoerov, de grote man achter misschien wel de meest besproken ploeg van het jaar: Astana. Vino staat niet bekend als prater; hij houdt interviews normaliter zoveel mogelijk af. Wellicht trok de innovatieve opzet hem over de streep. Of de naam van Het is koers. Wat ook kan: de intense verveling op de Kazakse hoogvlakte vloog hem nu al naar de strot. Hoe dan ook: hieronder de ongecensureerde Twitterconversatie tussen Het is koers‘ Sander Peters (@sptekst) met Vino (@vinonumber1). Volgende week deel 2, met daarin de man die van ver terugkwam: Robert Gesink (@rgupdate).

@vinonumber1 Beste meneer Vinokoerov, begreep van Lars&Lieuwe dat u wilt meedoen aan ‘n twitterinterview. Dank! Kent u @hetiskoers?*

@sptekst Graag gedaan. @hetiskoers ken ik. Ik zien en hoor alles wat er geschreven wordt over ons en de koers. Overblijfsel uit de communistische tijd.

@vinonumber1 LOL!

@sptekst Dat was geen grap. Vino houdt niet van grappen.

@vinonumber1 Aha. Helder. Maar u kent @hetiskoers dus? Dat klinkt ons als muziek in de oren. Kazakse muziek, vanzelfsprekend. ;-)

@sptekst Graag serieus nu, ok? Vino is druk. De president komt straks langs en we willen nog even jagen. #honger

@vinonumber1 Excuus. Eerste vraag: hoe kijkt u terug op dit seizoen? Wat zijn uw hoogte- en dieptepunten? En hoe heeft #Astana gepresteerd?

@sptekst In Kazachstan zijn dat drie vragen. Antwoord op vraag 1: ‘Wie de beste kamelenmelk heeft, wekt wrevel’.

@vinonumber1 Pardon? Ik begrijp u niet helemaal, geloof ik. #sorry #waarschijnlijkheeldom

@sptekst *zucht* Dat is een oud Kazaks gezegde. Ik doel natuurlijk op de dopinggeruchten. We reden iedereen aan gort. #purejaloezie

@vinonumber1 Maar… toch maar 1 grote ronde gewonnen. #sorrydatikhetzoboudstel

@sptekst Giro gedomineerd. Alleen een notoire bedrieger hield ons daar van de winst. #bertje

@vinonumber1 En de Tour?

@sptekst Die heeft dat Italiaanse mietj… sorry daar had Vincenzo jammer genoeg niet de goede benen. #volgendjaardegirovoorhem #straf

@vinonumber1 Was het wondermiddel even op? #kamelenmelk

@sptekst Zit je me te fucken, schrijvertje?

@vinonumber1 Nee nee, echt niet. Sorry meneer Vinokourov, ik bedoelde het als serieuze vraag. U krijgt kans de dopinggeruchten te ontkrachten.

@sptekst Geen trek in. Astana is clean. Net als ik dat altijd was. Begrijp niet waar die beschuldigingen vandaan komen. Finito. Basta.

@vinonumber1 U bent vast zeer tevreden over de Vuelta?

@sptekst Met tevreden mensen dempen we het Aral Meer.

@vinonumber1 Maar Aru grijpt de winst in een grote ronde…

@sptekst Duurde erg lang voor dat scharminkel die dikke hardrijder eraf reed. #alsievolgendjaardeTourwintpratenweverder

@vinonumber1 Bent u nog boos over de uitsluiting van Nibali? #stayeren

@sptekst ‘Wie één adelaarsvleugel breekt, moet de andere ook breken.’

@vinonumber1 Vast weer zo’n Kazaks gezegde, toch? #fraaiverwoord

@sptekst Nee, dat bedenk ik ter plekke. Bedoel dat er met twee maten gemeten wordt. #weerjaloers

@vinonumber1 Ok. Goed. Iets anders. U heeft geen vrienden gemaakt door Lars Boom te laten starten in de TdF. #lagecortisolwaarde

@sptekst Ziet Vino eruit als iemand die vrienden wil?

@Vinonumber1 Niet direct, nee. Ik zou dat in elk geval niet graag worden…

@sptekst Ik begin er een beetje genoeg van te krijgen, bloggertje.

@vinonumber1 Oké, oké, we gaan afronden. Nog 1 heikel punt: u wordt vervolgd in België vanwege het verkopen van #LBL. #listenbedrog

Naschrift redactie:
‘Helaas kregen we geen antwoord meer op deze laatste vraag. We hebben nog meermalen contact gezocht met Vino, maar tevergeefs. Geen antwoord. Vanuit journalistiek oogpunt hebben we besloten deze twitterconversatie zonder officiële toestemming te publiceren, met alle mogelijke gevolgen van dien. #strafkamp’

* Het is koers twitterde in het Engels, Vino antwooordde in het Russisch. Voor de vertaling uit het Russisch danken wij Pjotr Zjoegavski.

Sander Peters

Als Sander Peters (1974) geen teksten schrijft, zit 'ie op de fiets. De racefiets dus. Een Trek, lekker degelijk. Want klussen aan z’n fiets, daar houdt ‘ie niet zo van. Ook niet zo’n fan van clichés en pseudo-intellectueel geneuzel over de koers (Hoogmis, Koers Van De Vallende Bladeren, Hel Van Het Noorden, Il Lombardia, etc.). Dol op macaroni-met-smac-en-kaas en de Vuelta.

Related Post

Geef een reactie