Top 5 Lekkere Radio Tour de France-chansons

By |donderdag 18 juli 2013|

Op het moment dat het kon, gooide ik het subiet uit m’n vakkenpakket. Dat zal na 4 vwo zijn geweest. Ik vond Frans te moeilijk, en te onzinnig om me er verder in te verdiepen. Daar was ook mijn laatste rapportcijfer naar: een 4. Toch zat ik ook in de zomer na ‘de 4’ aan Radio Tour de France gekluisterd. Zat ik mee te neuriën, en misschien wel mee te zingen, met Joe Dassin, Julien Clerc en al die andere chansonsvertolkers. Ik vond het allerminst vervelend, maar zat natuurlijk vooral te wachten op Tourflitsen die mij vertelden of Peter Winnen, Joop Zoetemelk en Gerard Veldscholten nog met de besten mee klommen.

Van muziek, laat staan Franse muziek, wist en weet ik weinig en dat krijg ik jaren later nog eens op m’n bordje, als ik een Frans vakantievriendinnetje laat merken dat ik weet van het bestaan van Michel Sardou en Gérard Lenorman. Het maakt geen indruk. Sterker nog: ik word aangekeken alsof ik fan ben van de Havenzangers en Dries Roelvink…

Maar ook ik heb mijn voorkeuren. Pour un flirt van Michel Delpech heb ik echt te vaak gehoord en Nathalie van Gilbert Becaud en Une belle histoire van Michel Fugain vind ik zeiknummers. Maar met de volgende vijf kom ik een middagje (Radio) Tour de France wel door. Waarover ze zingen? Sorry, dat weet ik niet precies. Ik vind het gewoon lekker…

5. Le long de la route – Zaz

4. Voyage, voyage – Desireless

3. Voici les clés – Gérard Lenorman

2. Ella, elle l’a – France Gall

1. Si on chantait – Julien Clerc

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

4 Comments

 1. Harold van Balkom 01/06/2015 at 23:46 - Reply

  Geniaal! 100% herkenbaar, een klein verschilletje in wat getallen daargelaten.

  Tip: check Radio Tour de Fance Top 100 van Stephan Fellinger op Spotify!

 2. Theon 01/06/2015 at 23:55 - Reply

  Ja, mooi. Mag ik daar Les Négresses Verts (voila l’été) aan toevoegen?

 3. guuzbourg 02/06/2015 at 13:34 - Reply

  Waar is A Bicyclette van Yves Montand?!

 4. Jos van Nierop 02/06/2015 at 13:52 - Reply

  Montand? Op nummer 6! ;-)

Geef een reactie