In deze tijd hebben we steeds meer moeite met het maken van keuzes. Het oneindige palet aan keuzes die met absolute vrijheid komen maakt ons regelmatig juist onvrijer. De hoeveelheid aan keuzes maken de wereld immers onoverzichtelijker en de kans op teleurstelling groter. Zo blijkt bijvoorbeeld sinds de ontzuiling in de politiek. In december 2012 bleek in de peilingen dat nog geen drie maanden na de Tweede-Kamerverkiezingen nog maar 60% van de kiezers op de coalitie zou stemmen. Bij een dergelijke peiling vraag ik me af of deze 40% van de kiezers wel volledig achter zijn stem stond. Of kijk naar de gemaakte keuzes bij de woningcorporaties, waar ze door de bomen tot in de hemel het bos niet meer zagen.

Het kan ook anders, zo bewijzen twee Nederlanders deze weken. Zij tonen dat heldere keuzes zorgen voor succes en overzicht. Bondscoach Louis van Gaal koos voor een systeem, een werkwijze en wissels die een trendbreuk lijken. Al deze keuzes pakken echter goed uit en zorgen voor een gelukkige en presterende selectie. Een gelukkige en presterende selectie zien we deze dagen ook weer bij Giant-Shimano. De ploeg van Iwan Spekenbrink koos jaren terug voor de sprint en een schone sport. Die keuzes leidden niet direct tot succes, maar sinds 2013 is Giant de ploeg die de beste pure sprinter (Kittel) en powersprinter (Degenkolb) in huis heeft en daar een effectieve formatie omheen heeft gebouwd. Daarnaast hoort de ploeg bij de sympathiekste van het peloton (volgens een onderzoek van INRNG), komen er nieuwe talenten bovendrijven en zijn zij de ambassadeurs van teamwork en geloofwaardig wielrennen.

Ook de communicatie en activaties rondom de ploeg passen bij de gemaakte sportieve keuzes. Een documentaire, on-bike camerabeelden en de uitleg van de sprintformatie (voorheen sprinttrein) dragen bij aan de aantrekkelijkheid, transparantie en begrijpelijkheid van de wielersport. Doordat de ploeg een helder profiel heeft lijken alle verhalen te passen en zijn ook de media vol lof over dit project. Het is een van de weinige ploegen in het peloton die een eigen label en verhaal heeft waarop je direct een aantal waarden en fits los kunt laten. Dat sponsors die wielrennen overwegen bij het platform van Spekenbrink uitkomen, lijkt mij dan ook logisch.

Mocht er echter een moment komen waarop Iwam geen partner weet te strikken, en mocht Louis aan de Engelse media ten onder gaan dan kunnen ze altijd samen een cursusprogramma opzetten. ‘Effectief keuzes maken, lessen uit de sport’. Wellicht kunnen de ex-bazen van de woningcorporaties als eerste inschrijven?

Frank Kwanten
Laatste berichten van Frank Kwanten (alles zien)