Schelden in de Tour, van mij mag het best een onsje meer zijn. Het zal ongetwijfeld ook met de niet te stoppen modernisering van het wielrennen te maken hebben. Alles in het belang van De Firma, zoals Peter Post de sponsor zo mooi kon noemen.

Bij die firma’s hebben ze liever niet dat hun renners vuile woorden gebruiken, ook al gaan ze naar de kloten en is het soms gewoon een klotezooi in het peloton. Gelukkig valt niet alles weg te poetsen of weg te piepen.

Renners zijn ook maar gewoon mensen, geen rondrijdende reclame zuilen voor goede normen en waarden. Met de Britse annexatie van het wielrennen wordt het ook allemaal wel erg polite. Hoewel: Bradley Wiggins gebruikte laatst wel een goede “wankers” in een persconferentie.

Zeker in het heetst van de strijd vind ik dat alles geoorloofd is. In het verkeer ben ik groot voorstander van het woord ‘Lamlul’. Allitereert lekker en is trefzeker. Ook alles met tyfus doet het goed, met ‘opgetieft’ als grote favoriet. Het mooiste is nog als je een toerist in Amsterdam een fijne “hé Lamlul!” toewerpt, terwijl je weet dat hij je niet verstaat. Begrijpen doen ze het toch wel.

Peter Sagan had in zijn sprint ook ‘Fuck off!” kunnen roepen, naar Goss die hem een ouderwetse kwak gaf. Maar hij koos in een splitsecond voor “Va Fan Culo”, om duidelijk te maken dat zijn opponent van zijn lijn naar voren afweek. Het Engels van Sagan schijnt ongeveer net zo slecht te zijn als het Nederlands van Denis Menchov. Italiaans werd het dus. Een lekker potje vloeken in het Italiaans met bijbehorende grote armgebaren is toch het lekkerst. Dat lucht ten minste wel op.

Jammer genoeg ging Sagan in die fractie voor de meet niet voor zijn moerstaal. Ik had graag een Slowaaks scheldwoord van Sagan geleerd.

Pieter van der Meer

Pieter van der Meer (28) studeerde Journalistiek in Utrecht. Schrijft voor Fiets, De Muur en Triathlon Sport. Samensteller van De Muur Wielerscheurkalender 2009 t/m 2012. Zelf fanatiek triatleet.Auteur van:


De Muur Scheurkalender 2012
Pieter van der Meer

Latest posts by Pieter van der Meer (see all)