Mark Cavendish gaf vandaag het begrip ‘niet op de foto staan’ een compleet nieuwe betekenis. De rest op een lengte zetten, dat is wat die  prachtige wieleruitdrukking betekent. Die lengte was bij Mark meer dan een fietslengte. Een buslengte. Een Sky-Bus (die zijn net even groter dan de andere ploegbussen.)

Het was alsof het peloton op een klassenfoto ging. De klas was nog aan het dringen wie vooraan mocht en belangrijker: welke jongens mochten naast de knapste meisjes staan? Mark was er nog niet. Hij kwam altijd als laatste de klas in. Terwijl Luis Leon en Nicolas nog bekvechtend door de schoolgangen rolden, zette Mark zijn fiets in het fietsenhok. Hij knipoogde nog naar een meisje bij de ingang en spurtte naar de fotograaf.

“Knip maar alvast”, zei Mark. En de rest van de klas stond simpelweg niet op de klassenfoto. Een vage blur van beweging ergens in de schaduw van de man die zijn vuisten in de lucht stak.

Weer won Cavendish op een bijzondere manier de sprint. Het was niet helemaal zijn Tour, want hij moest zich in de ploeg met de gele trui in een andere rol schikken. Daarover zei hij tegen een Britse journalist: “It’s kind of like putting Wayne Rooney in defence.”

Hij moest vandaag de ploeg smeken om te mogen sprinten. Wiggo vond het goed. Hij wilde daar ook wel eens een wagonnetje van de Cav’ train zijn. Pakt Wiggins ook nog even mee op een doodnormale vrijdagmiddag. Hij moet toch ook wat voor een beetje fun.

 

 

Pieter van der Meer

Pieter van der Meer (28) studeerde Journalistiek in Utrecht. Schrijft voor Fiets, De Muur en Triathlon Sport. Samensteller van De Muur Wielerscheurkalender 2009 t/m 2012. Zelf fanatiek triatleet.Auteur van:


De Muur Scheurkalender 2012
Pieter van der Meer

Latest posts by Pieter van der Meer (see all)