Vergeten wielrenner: Lejarreta, Marino

By |dinsdag 1 februari 2011|

Marino Lejarreta (14 mei 1957)

Tegenwoordig is Marino Lejarreta het antwoord op een quizvraag, in de jaren tachtig was hij wielrenner. “Wist u dat Marino Lejarrata de enige renner is in dit peloton die dit jaar ook de Giro en de Vuelta heeft gereden.” Zo luidde ruim twee decennia geleden het standaardcommentaar van Jean Nelissen tijdens een bergetappe in de Tour. Ik wist dat natuurlijk al lang. Marino Lejarreta was er altijd bij, altijd.

Marino Lejarreta Arrizabalaga

Marino Lejarreta

Hoe kiezen kinderen hun sporthelden? Bernard Hinault, Laurent Fignon, Greg Lemond? Zij wonnen in die jaren de Tour de France. Erik Breukink was Neerlands grote rondehoop, maar ik keek naar Marino Lejarreta. Misschien werd ik gegrepen door zijn naam? Die wonderlijke combinatie van melodieuze Mediterrane klanken, gevangen in hoekige noordelijk aandoende medeklinkers. Marino Lejarreta Arrizabalaga. Zijn volledige naam klinkt als een gedicht.

Lejarreta won in 1981 en 1982 de eerste twee edities van de Clásica San Sebastián, die hij in totaal drie keer op zijn naam schreef. In 1982 werd hij als nummer twee uitgeroepen tot eindwinnaar van de Vuelta a España, nadat de aanvankelijke winnaar Angel Arroyo op doping was betrapt. Op Lejarreta’s palmares staan naast vijf etappes in de Spaanse wielerronde ook twee ritten in de Giro en één in de Tour. Marino Lejarreta heeft veel gewonnen in zijn carrière, maar dat wist ik toen allemaal nog niet.

Eigenlijk wist ik alleen dat er renners waren die de Tour konden winnen, renners die de Tour konden verliezen en naamloze waterdragers die nooit in beeld kwamen. Marino Lejarreta zou de Tour nooit winnen en hij zou de Tour nooit verliezen, maar toch reed hij in beeld. Lejarreta was de uitzondering. Lejarreta was de enige Tourrenner die meedeed in het hooggebergte met de Giro en de Vuelta al in de benen. Daar konden Hinault, Fignon en Lemond nog een puntje aan zuigen, luie donders!

Welke wielrenner is er als enige in geslaagd vier maal (1987, 1989, 1990, 1991) de Giro, de Vuelta en de Tour uit te rijden in hetzelfde jaar? Marino Lejarreta, mijn held.

Leo Aquina

Leo Aquina (1972) is geboren en getogen in Nijmegen en inmiddels alweer een half leven woonachtig in Amsterdam. Ratelde jarenlang zijn toetsenbord stuk als redacteur en hoofdredacteur van de Infostradasports Newsdesk. Tegenwoordig broodschrijver en sportverslaggever in dienst van zichzelf. Schrijft wat hij leuk vindt en wat betaalt. Zag als wielerverslaggever van de Olympic News Service de finish van Vino en Uran live. Houdt nog steeds van wielrennen. Grootste heldendaad op zijn Bianchi: de Marmotte in 2009.

Related Post

5 Comments

 1. Leo Aquina 01/02/2011 at 09:06 - Reply

  RT @hetiskoers: Nieuw: Vergeten wielrenner: Lejarreta, Marino http://tourkoorts.nl/2011/vergeten-wielrenner-marino-lejarreta/

 2. Gasoline Brothers 01/02/2011 at 12:35 - Reply

  RT @hetiskoers Vergeten wielrenner: Lejarreta, Marino http://bit.ly/g9F9Hg

 3. Henry Veltrop 01/02/2011 at 12:44 - Reply
 4. Rene Evers 01/02/2011 at 19:58 - Reply

  RT @hetiskoers: Vandaag op @hetiskoers: Vergeten wielrenner: Marino Lejarreta http://bit.ly/g9F9Hg …1/2

 5. Leo Aquina 01/02/2011 at 21:00 - Reply

  RT @hetiskoers: Vandaag op @hetiskoers: Vergeten wielrenner: Marino Lejarreta http://bit.ly/g9F9Hg …1/2

Geef een reactie