Vergeten wielrenner: Otxoa Palacios, Javier

By |vrijdag 7 januari 2011|
Javier Otxoa

Javier Otxoa

Javier Otxoa (30 augustus 1974)

Tijdens de Tour van 2000 rijdt hij op de Hautacam solo naar de finish, vier jaar later wint hij een gouden medaille in Athene. De Touretappe wint Javier Otxoa tussen de profs, de Olympische titel tussen minder valide renners. De Spanjaarden zijn uitzinnig van vreugde, de wereld is vooral ontroerd door zijn verhaal. Want het is een wonder dat hij weer op de fiets zit, het is een wonder dat hij leeft. Dat hij niet net als zijn broer is overleden.

In een notendop: tijdens een trainingsritje worden de broers (tevens ploeggenoten bij Kelme) van achteren aangereden door een auto. Ricardo overlijdt vrijwel meteen, Javier ontwaakt na twee maanden uit een coma. Na een zware revalidatie spreekt hij over de belofte aan zijn broer om weer te koersen, weer te winnen. Maar al snel dringt het besef door dat terugkeren in het profpeloton niet mogelijk is. Zijn lichaam kan die strijd niet winnen. Hij besluit te koersen bij de minder validen en lost de belofte aan zijn broer alsnog in. Hij koerst, hoeveel pijn het ook doet, en hij wint. Met als bekroning een gouden plak bij de wegwedstrijd van de Paralympics.

Het is een verhaal van goud, om nooit te vergeten. Gelukkig schreef  Edwin Winkels erover in De Muur 12 (uit 2006, tip van medeblogger Pieter van der Meer) en is het verhaal verfilmd, onder de titel Sprint Espécial. Dat is sindsdien vast een Spaanse uitdrukking voor wederopstanding…

Rick van Leeuwen

Rick van Leeuwen is een mooiweerfietser zonder racefiets die ooit met een gemiddelde van 33 km/uur – wind mee, stoplichten mee - naar zijn werk knalde. Dit voorjaar verscheen (bij uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij) zijn debuutroman Misschien sliep je al. Een boek dat niets met wielrennen te maken heeft, maar waarin wel fietspassages voorkomen.


Auteur van:

Latest posts by Rick van Leeuwen (see all)

Related Post

3 Comments

  1. Erik Bloemkolk 07/01/2011 at 09:13 - Reply

    Vergeten wielrenner: Otxoa Palacios, Javier http://j.mp/dWFQdC via @AddToAny

  2. Rick van Leeuwen 07/01/2011 at 09:34 - Reply

    RT @hetiskoers: Nieuw: Vergeten wielrenner: Otxoa Palacios, Javier http://tourkoorts.nl/2011/vergeten-wielrenner-otxoa-palacios-javier/

  3. Marc Bos 08/01/2011 at 08:20 - Reply

    Wat een verhaal is dat toch…. vergeten wielrenner: Otxoa Palacios, Javier http://j.mp/dWFQdC

Geef een reactie