Jan Svorada (28 augustus, 1968)

Jan Svorada

Jan Svorada

Wie met overmacht een sprint op de Champs-Elysées heeft gewonnen, verdient het om uit de vergetelheid te worden gehaald.  Zeker als dit de overwinning is die een carrière glans heeft gegeven. Dat dit hoogtepunt ook nog eens tien jaar geleden plaatsvond, maakt het afstoffen en oppoetsen van zijn naam meer dan rechtvaardig. ‘O, Svorada, meneer’, jubelde Mart Smeets toen de ‘op leeftijd zijnde sprinter’ enkele meters voor de streep zijn armen in de lucht stak, met de eerste volgers op twee fietslengtes. ‘Wat een koninklijke zege, zeg!’

De Tsjech Jan Svorada won 73 koersen en sprintte jarenlang mee tussen grote jongens als Cipollini, Zabel, Petachi, Abdoesjaparov, en onze eigen Jeroen Blijlevens.

Svorada werd tijdens de Giro van ’99 door Jerommeke geklopt in de spint die Nederland de laatste roze trui tot de editie van dit jaar opleverde. Ergens zag ik het filmpje van die sprint en hoorde ik de naam Jan Svorada voorbijkomen. Echt zo’n vergeten renner, dacht ik. Zo’n naam die je jarenlang tegenkomt in uitslagen, maar die je niet mist wanneer die ontbreekt. Een naam ook die je snel bent vergeten zodra hij niet meer in de rijtjes voorkomt.

In de jaren na zijn glorieuze zege in de Ronde van Frankrijk boekte hij nog een paar overwinningen die weinigen zich zullen herinneren, maar het beste was er wel van af. Toen zijn werkgever Lampre en Saeco in 2004 de handen ineensloegen om in de nieuw opgerichte ProTour een rol van betekenis te kunnen spelen, viel voor de 36-jarige coureur het doek. Hij stapte nog wel over naar een onbeduidend Tsjechisch ploegje, maar veel meer dan een vermelding daarvan op Wikipedia is daar niet over te vinden. Hoeft ook niet. We hebben dit filmpje, van die prachtige sprint. De rest is bijzaak.

Rick van Leeuwen

Rick van Leeuwen is een mooiweerfietser zonder racefiets die ooit met een gemiddelde van 33 km/uur – wind mee, stoplichten mee - naar zijn werk knalde. Dit voorjaar verscheen (bij uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij) zijn debuutroman Misschien sliep je al. Een boek dat niets met wielrennen te maken heeft, maar waarin wel fietspassages voorkomen.


Auteur van:

Latest posts by Rick van Leeuwen (see all)