Fabian Cancellara

Fabian Cancellara

Iedereen die Fabian Cancellara afgelopen zaterdag de E3 Prijs zag winnen, was onder de indruk. Inclusief zijn collega’s en ploegleiders van andere teams. De moed is ze wellicht in de schoenen gezonken na Cancellara’s krachtsexplosie, maar gelukkig is daar Het is Koers! om ze een hart onder de riem te steken. Wij denken namelijk dat het helemaal geen uitgemaakte zaak is dat de Zwitserse brommer zondag op de hoogste trede staat – ondanks zijn eenzame topnotering op de Ronde van Vlaanderen-barometer. Vijf redenen waarom Fabian Cancellara de Ronde van Vlaanderen niet wint.

Reden 1: Tom Boonen
In 2010 werd klassiekerkoning Tom Boonen onttroond door Fabian Cancellara. Niet zomaar onttroond, nee, hij werd binnen één week tot tweemaal toe vernederd. In de Ronde van Vlaanderen moest hij op de Muur van Geraardsbergen zijn meerdere erkennen in Cancellara, in Parijs-Roubaix werd hij op een kasseistrook ‘zomaar’ uit het wiel gereden. Boonen zal er dit jaar op gebrand zijn te bewijzen dat hij niet onderdoet voor zijn concurrent. Dat revanchegevoelens ongekende krachten losmaken in Tommeke is algemeen bekend. Tel daarbij op dat sommige journalisten hem voor zijn winst in Gent-Wevelgem al hadden afgeschreven en je weet: Tom Boonen staat zo strak als een veer. Boonen gaat Cancellara van de overwinning in de Ronde afhouden.

Reden 2: een combine
Een renner in zo’n grootse vorm, hoe kun je die nu verslaan, dachten alle concurrerende ploegleiders na de E3 Prijs. Je kopman kan nog zo goed zijn in het koppie (Hushovd, Flecha, Pozzato), de beelden van Cancellara op de Oude Kwaremont kwamen aan als een mokerslag. Toch is er een oplossing, veelvuldig beproefd door Zuid-Europeanen en vaak succesvol: de combine. Als alle teams samenspannen tegen Team Leopard en Cancellara’s ploeg zo tot reactief koersen dwingen, kan een van de andere kopmannen daarvan profiteren.

Philippe Gilbert

Philippe Gilbert

Reden 3: Philippe Gilbert
Als er één wielrenner is voor wie 2010 net zo’n succesjaar was als voor Fabian Cancellara, is het wel Philippe Gilbert. Hij hield zich verdacht koest de voorbije weken, maar het zit wel goed met zijn vorm getuige zijn imposante overwinning in de Strade Bianche. Gilbert heeft zich meer dan ooit ten doel gesteld de Ronde te winnen, zodat er aan het eind van 2011 maar één echte klassiekerkoning is. En dat is een Waal. Philippe Gilbert steekt in een grootse vorm. Zondag gaat hij dat aan de wereld laten zien.

Reden 4: Vlaamse renners, Vlaamse fans, Vlaamse wegen
Vlaamse renners in Vlaamse koersen met Vlaamse fans aan de kant van de weg. Een niet te onderschatten factor: de Belgen – en dan met name die aan de Nederlandse kant van de taalgrens – hebben het thuisvoordeel. Met zoveel fanatieke supporters met een ‘geel-vlaggetje-met-Vlaamse-leeuw’ die hartstochtelijk juichen voor Volderke, Nuyens, Leukemans, Boonen of Van Avermaet zou het maar zo kunnen dat de winnaar een Vlaming is.

Reden 5: Fabian Cancellara
Hoewel de bijnaam Spartacus anders doet vermoeden, is Fabian Cancellara gewoon een mens van vlees en bloed. Ook hij kent sterke en zwakke dagen, al zijn die laatste tamelijk zeldzaam. Maar wie weet heeft Spartacus zondag pap in de benen. Of misschien slaat de pechduivel toe op het verkeerde moment, hindert een toeschouwer hem per ongeluk op de Muur of raakt hij betrokken bij een valpartij. De factor Fabian Cancellara is een niet te verwaarlozen schakel in het succes – of mislukking.

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen