Vlak voor de Amstel

By |vrijdag 17 april 2015|

Zondag wordt de vijftigste Amstel Gold Race verreden. Voor het laatste en lokale nieuws schakelen we over naar onze man in Limburg, Robin van der Kloor, verslaggever bij Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad.

50ste keer, groot feest daar in Limburg?
“Wat heet. Zaterdagavond heeft de organisatie een heel theater afgehuurd in het centrum van Maastricht, waar alle nog levende winnaars zijn uitgenodigd voor een diner. Dat zijn niet de minsten: Eddy Merckx, Bernard Hinault, Joop Zoetemelk, Adrie van der Poel, Jelle Nijdam, Johan Museeuw, Olaf Ludwig noem maar op. Phil Anderson zit as we speak in een vliegtuig van Australië naar Nederland om het mee te maken. Alleen Jan Raas stuurt zijn kat. Verder wordt hier in Limburg veel gezopen en gevreten, maar dat doen Limburgers elke dag, dus wat dat betreft gaat alles zijn gangetje.

Doet jullie krant er nog iets aan?
“Wij hebben een historische bijlage gemaakt, waarin Mart Smeets aan de hand van een mooie anekdote een ode brengt aan Jean Nelissen, waarin Frans Maassen terugblikt op zijn beladen overwinning in 1991 en we hebben een toch wel bizar verhaal met de dichter Berend Willem Hietbrink die beweert dat hij de bedenker is van de finishlocatie van de allereerste Amstel Gold Race in 1966. In Meerssen was dat.”

En Raas?
“Die stuurde opnieuw zijn kat. Dus hebben we maar wat kenners naar hun mening over Raas gevraagd.”

In het boek over 50 jaar Gold Race spreekt Raas wel.
“Ja, dat steekt. Maar alle lof voor oud-journalist Wiel Verheesen die een lange reis naar Zeeland heeft gemaakt om vervolgens het drinktempo van Raas bij te moeten houden. En er is nog een aardig stuk uit voortgekomen ook. Bij de boekpresentatie afgelopen dinsdag was nog een mooi staaltje randstedelijke humor te bewonderen. Leo van Vliet vroeg een van de oprichters, de 85-jarige Ton Vissers, op het podium. De man is slecht ter been en had moeite het podium op te komen, waarop Van Vliet zei: “U ziet het, Ton was nooit een goede klimmer.” Toen Van Vliet een traan liet omdat de vrouw van Herman Krott hem goedbedoeld een ‘eeuwige flierefluiter’ noemde, zag Vissers zijn kans schoon. “Leo, ook al doe je nu zo emotioneel en alles, ergens ben je toch een aardige vent.”

keutenbergNaar de koers. Wat gaat het weer doen?
“Daar hebben wij hier in het zuiden Thijs Zeelen voor. Hij is de Limburgse Piet Paulusma en zegt altijd dat het droog wordt met kans op een bui. Daar hebben we dus helemaal niks aan. Alle wielrenners in het zuiden van de provincie, ook de profs die hier wonen, checken altijd Meteo Maastricht, een website uit het jaar nul, maar wel gedetailleerd en de voorspellingen kloppen bijna altijd. Daar wordt een ‘fraai weertype’ voor de Gold Race verwacht. Het wordt 14 graden en de wind blaast met kracht 3 vanuit het noordoosten. Schuin in de rug het plateau na de Keutenberg, schuin tegen op het stuk na de Bemelerberg.”

En, hoe is het met ‘jullie’ Tom Dumoulin?
“‘Uzze’ Tom! Die heeft het deze week vooral druk gehad met uitleggen waarom hij geen topfavoriet is. Zijn beste antwoord was een tegenvraag: ‘Heb jij mij ooit in de buurt van Valverde gezien als hij na 250 kilometer koers demarreerde? Nee, ik dacht het ook niet.’ Hij heeft deze week het parcours verkend met Laurens ten Dam – die zondag niet rijdt – en het schijnt dat hij toch wel tamelijk hard de klimmetjes op knalde. Dumoulin vormt zondag trouwens een tandem met Roy Curvers. Hij heeft opdracht gekregen om zich de eerste 200 kilometer vast te bijten in het wiel van de wegkapitein uit Roggel, die elke centimeter van het parcours kent.”

Tot slot, wie gaat er winnen?
“Ik gok op Michal Kwiatkowski. De jonge Pool gaat het voorseizoen van Etixx-Quick Step redden. Maar ik laat het liever over aan de kenners. Frans Maassen ziet Michael Matthews als de grote favoriet, samen met Valverde en Rodriguez. Dumoulin verwacht veel van Gilbert, Kwiatkowski en Valverde. En de gouverneur van Limburg, Theo Bovens, tipt Dumoulin als winnaar, maar Bovens heeft een snor waar Steven Cozza u tegen zegt, dus die moeten we maar niet al te serieus nemen.”

Wiel Smeets

Wiel Smeets is een wielerkenner van de oude stempel. Woont in Maastricht en was vroeger drinkmaat van Jean Nelissen.

Latest posts by Wiel Smeets (see all)

Related Post

2 Comments

  1. willy 17/04/2015 at 13:33 - Reply

    altijd veel drukte en poespas om amstel, maar de wedstrijd heeft de laatste jaren weinig inhoud ……en dat ligt niet alleen aan de coureurs , hoog vip en drink gehalte ……

  2. Hietbrink 07/01/2018 at 11:16 - Reply

    super=zuip er alcolist Nelissen heeft heel zijn dronkenmanschaps leven ontkend dat hietbrink de goldrace oorganiseerde… Het echte verhaal heeft de oude nieuwe leugenaar nog nooit geschreven… Berend Willem hietbrink de duizend dichter.

Geef een reactie