Voetbal of wielrennen?

By |zaterdag 9 juni 2012|

Hoezo het is koers? Het gaat deze dagen vooral over dat spelletje met die bal. Ook dit verhaaltje gaat over een bal, eentje gevuld met paardenhaar. Toch heeft het iets met wielrennen van doen.

Wat doe jij als koersliefhebber trouwens met die voetbalgekte? Iets ervan meepikken maar vooral blijven vertellen dat wielrennen toch echt een véél leukere sport is? Zeggen dat je van alle sporten houdt? Bestaan er wielerliefhebbers die het EK totaal negeren? Ik ben benieuwd…  Je kunt ook een keuze maken. Voor cyclobal!

Cyclobal, da’s voetballen op een fiets. En met een fiets. Doelpunten maken enzo. De sport heeft net zoveel met wielrennen te maken als voetbal met snelwandelen maar toch is cyclobal, net als kunstfietsen, een officiële UCI-sport. Valt dus onder de Internationale Wielerunie!

Hoe je het speelt? Twee tegen twee, op een doortrapper met hoog stuur en je schiet de bal (die dus is gevuld met paardenhaar) met het wiel. De sport kent enige populariteit in onder andere Oostenrijk, Japan, Tsjechië, België en Duitsland. In Nederland wordt ‘t maar op één plek beoefend, bij kunstwielrijdersvereniging De Heidebloem in Heerlen.

Er van uitgaand dat jullie de uitslag van de wereldcupwedstrijd RC Mazda Höchst  (Oostenrijk) tegen het Japanse Kongo Tokyo niet kennen, hier de eerste helft en ook  de tweede. Kies het oranje team (de Oostenrijkers) of het rode en leef vol spanning mee…

Of toch maar het echte wielrennen?

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

2 Comments

  1. Marten 09/06/2012 at 11:07 - Reply

    Fascinerend! Ik heb met open ogen de eerste helft zitten kijken, wat een sport…

  2. Papageno 11/06/2012 at 10:24 - Reply

    Ik pluk de vruchten van het voetballen. Tijdens een NL wedsrijd is het heerlijk rustig op de fietspaden. Het type volk dat tegen een TV praat/schreeuwt zit dan niet in de weg. Heerlijk fietsen is dat. Vorig jaar (of 2 jaar terug) was er een “belangrijke wedstrijd” tussen Spanje en NL, Nog nooit zo lekker in NL gefietst..

Geef een reactie