Christophe Mengin

Christophe Mengin

Zou Christophe Mengin nog wel eens terugdenken aan 7 juli 2005? Misschien deed hij het maandag 7 februari toen Lorenzo Bernucci, als spil in een dopingnetwerk, voor vijf jaar werd geschorst. 

Het is een natte donderdag in de Tour van 2005 als er een stempel op de carrières van Mengin en Bernucci wordt gedrukt. Mengin rijdt naar huis. De zesde etappe wordt verreden tussen Troyes en Nancy. Op dit terrein is Mengin geboren en getogen, dit is zijn etappe. De dan 26-jarige Fransman laat er geen gras over groeien. Na 23 kilometer valt hij aan, samen met Joost Posthuma. Het duurt even voordat de definitieve kopgroep zich vormt. Uiteindelijk zijn naast Mengin ook Karsten Kroon, Mauro Gerosa, Jaan Kirsipuu en Stéphane Augé gevlogen.

Het regent die dag pijpenstelen. De vluchters krijgen maximaal 8,5 minuut voorsprong. Kroon vergaart onderweg genoeg punten om de bolletjestrui over te nemen van Erik Dekker.

25 kilometer voor de finish rijdt Mengin door zijn woonplaats. Het peloton is dan al ontketend en volgt de vluchters op twee minuten.

Het is een dag die geheid in een massasprint gaat eindigen. Petacchi wint dat jaar vier etappes in de Giro, maar hij laat de Tour schieten. Fassa Bortolo rijdt voor spek en bonen mee, terwijl er met Kim Kirchen, Fabian Cancellara en Juan-Antonio Flecha toch heel wat jong talent in de ploeg fietst die Tour.

Marc Madiot, ploegleider van Christophe Mengin wordt ondertussen gek in de ploegwagen, zo is te zien op de Franse televisie. Op de Côte de Maron is Mengin uit de kopgroep weggesprongen. Het peloton rijdt op 50 seconden van Mengin. Er is nog tien kilometer te gaan. Madiot grijpt geregeld naar zijn hoofd.  “Allez, allez, mon petit. Encore Totophe”, schreeuwt hij in het oortje van Mengin. Totophe is het koosnaampje voor Mengin.

Een vlucht van 175 kilometer in een vlakke Touretappe is natuurlijk gedoemd te mislukken, en toch blijft de voorsprong van Mengin hangen rond de twintig seconden in die laatste kilometers. De laatste twee kilometer door de straten van Nancy en de voorsprong van Totophe is nog tien seconden. “Encore Totophe”, schreeuwt Madiot nog maar eens. “C’est aujourd’hui, c’est aujourd’hui.”

Dan ontsnapt Vinokourov uit het peloton, in de hoop een paar seconden op Armstrong te winnen. In zijn wiel zit Lorenzo Bernucci. Omdat hij toch niks te doen heeft zo zonder sprinter om voor te werken, verklaart Bernucci later. Onder de rode vlag van de laatste kilometer zit Vinokourov bijna op het wiel van Mengin, nog een laatste bocht en dan is het sprinten.

Mengin neemt de bocht, en valt. Met zijn hoofd glijdt hij tegen het dranghek aan. De tweevoudig Frans kampioen veldrijden valt in een bocht die hij op zijn duimpje kent. Vinokourov moet met zijn voet uit het pedaal om zijn evenwicht te bewaren. Bernucci ruikt zijn kans en zet aan. Het hele voorste gedeelte van het peloton schuift bij Mengin aan. Alle sprinters liggen op het natte asfalt. Mengin kijkt alsof hij net wakker is geworden uit een nachtmerrie. Het peloton is in stukken, net als de droom van Mengin. Een gendarme houdt het hoofd van Totophe vast, even later komt Bernard Hinault hem troosten. Bernucci is dan al zegevierend over de streep gegaan.

Achteraf staat Madiot huilend de pers te woord. De pers weet niet wie Bernucci is en denkt lang dat Flecha heeft gewonnen. Mengin start de volgende dag met een blauw oog en geeft in die etappe vanwege andere verwondingen, maar misschien vooral wegens algehele desillusie, op.

Bernucci zal na die zesde etappe nooit meer iets winnen. Mengin wint nog een etappe in de Ster van Bessèges en hangt in 2008 zijn fiets aan de wilgen.

Bernucci komt sinds 2007 vooral in het nieuws als dopingzondaar. Hij wordt door T-Mobile ontslagen na het gebruik van sibupramine. In 2010 heeft de Italiaanse justitie hem op het oog in een grootschalig dopingonderzoek. Er wordt bloeddoping in zijn huis gevonden. Bernucci blijkt een belangrijke rol te spelen in een dopingnetwerk en dat is geen goed nieuws voor zijn eeuwige kopman Petacchi. Ook de familie van Bernucci werkt mee in de dopinghandel. Zijn vrouw, broer, moeder en schoonvader worden met hem veroordeeld en mogen zich niet meer met professionele sport bezig houden de komende jaren. Ook moet de familie een boete van 540.000 euro betalen.

Zou Cristophe Mengin zich beter voelen? Of denkt hij alleen maar nog eens aan die natte, gladde bocht en dat dranghek?

Alex van der Hulst