Een hele Tour lang krijgt u een column van onder de Moerdijk. Maar omdat Belgen in het algemeen, en de gastbloggers van extrasport.be in het bijzonder, héél erg lui zijn, wisselen Frederik De Brant en Matthias Vangenechten elkaar af voor een dagelijkse ‘Blik van de Belgen’.

De blik van de BelgenGisteren legde collega-gastblogger Matthias nog eens pijnlijk het probleem van de Nederlandse wielrennerij bloot. In zijn jeugdig enthousiasme zag hij de eerder voorgestelde wapenstilstand over het hoofd en draaide hij nog eens aan het mes. We hebben ons laten vertellen dat een goed columnist slaat en zalft. Daarom lachen we vandaag niet met clichés maar steken we opnieuw de hand uit. We hebben helemaal geen zin om te blijven schoppen op een tegenstander die reeds uitgeteld op de grond ligt. We heten immers niet Nigel de Jo… euh, Pepe. Neen, dan roken we liever samen een vredespijp. En daar hoeft niet eens van dat groen spul in dat zo’n zegen is voor jullie grenstoerisme. *

We komen met de beste bedoelingen op de proppen met een ‘verdrag ter bevordering van de Belgisch-Nederlandse vriendschappelijke relaties en ter verheffing van sportieve verrichtingen.’ Het kind moet een naam hebben, nietwaar. Laten we niet vergeten dat we tot 1830 één land waren. In 1831 heeft Willem I nog wat aan die splitsing willen doen, maar zijn militaire actie stuitte op een Franse counter. ‘Te weinig balans. Zou nooit gebeurd zijn met twee controleurs op het slagveld’, stond ’s anderendaags in de kranten te lezen.

Soit, wat we willen zeggen is: Tsjechië en Slowakije waren vroeger ook één en hetzelfde land, en vandaag doen beiden waar België én Nederland dit jaar alleen maar van kunnen dromen: het eerste door zich door de groepsfase van het EK voetbal te worstelen, het tweede door drie ritten in de Tour te winnen.

Het verdrag ter bevordering van de Belgisch-Nederlandse vriendschappelijke relaties en ter verheffing van sportieve verrichtingen wil onze naties de sportieve grandeur geven die ze verdienen; namelijk etappewinst. Van onze kant bieden we Roy Curvers een plekje aan in de Lotto-Belisol-trein bij een massasprint. Greipel zegt dat ie drie zeges wel goed vindt, dus Curvers hoeft niet te vrezen voor een giftig sms’je. Wanneer Curvers de laatste 200 meter op kop komt, zullen de monden van tegenstanders à la Cavendish zo ver open vallen van verbazing dat ze bijna tot stilstand komen door de hoeveelheid wind die ze vangen. Vanaf dan is het nog een koud kunstje voor Curvers om de sprint te winnen. Bam, Nederlandse etappewinst!

Het enige dat we in ruil vragen is dat Steven Kruijswijk bergop een beetje tempo maakt voor Jurgen Van den Broeck in de etappe naar Peyragudes. Vervolgens zou het ook bijzonder fijn zijn dat wanneer Jurgen zijn demarrage plaatst de Nederlanders met z’n allen afstoppen en de boel blokkeren. Volgens onze berekeningen zijn er nog net voldoende Nederlanders in koers om de breedte van de weg te vullen.

Ten slotte houdt het verdrag ter bevordering van de Belgisch-Nederlandse vriendschappelijke relaties en ter verheffing van sportieve verrichtingen ook een jaarlijkse derby tussen onze nationale elftallen in. Gewoon, omdat u op 15 augustus toch niks beters te doen heeft en elke reden om samen pintjes te drinken een goede reden is. Indien de bijzonderheden in het verdrag jullie kunnen bekoren, kan er verder onderhandeld worden over de details op neutraal terrein.

Maar nu eerst en vooral die Westerschelde uitbaggeren, Nederlanders. En die Hedwigepolder moest ook al lang onder water staan. Hup, aan het werk!

Frederik De Brant

* De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat onze wietpas nog in aanvraag is.

Frederik De Brant en Matthias Vangenechten

kopman Frederik wordt steevast door hondstrouwe waterdrager Matthias uit de wind gezet. Hiërarchie bestaat om doorbroken te worden. Ruziën nooit over de winstpremie. Beide potentieel kandidaat witte trui ondanks generatiekloof van 5 jaar. Eten het liefst een zakje chasse-patat. Beiden kijken sporadisch naar wielrennen maar zijn er nog steeds niet over uit of nu het criterium van Sint-Niklaas of de Grote Prijs Garage Schellekens in Borsbeek de meest prestigieuze wielerwedstrijd op aarde is.

Latest posts by Frederik De Brant en Matthias Vangenechten (see all)