De Vuelta a España heet voor een Franse sponsor natuurlijk gewoon de Tour d’Espagne. In 1979 wordt ie gewonnen door Joop Zoetemelk en daar zijn Miko en Mercier vanzelfsprekend best fier op. Dat verdient dus een poster!

Maar op z’n minst één ding klopt er niet op dit eerbetoon. Nee, niet de kleur roze: die is niet van de Giro maar van fietsenmerk Mercier.

Het gaat om de afgebeelde foto. De leiderstrui in de Vuelta van 1979 werd zeker niet gesponsord door Reynolds, L’Aurore en Pony maar door spijkerbroekenfirma Lois (zie het afgebeelde detail van een Spaans albumplaatje).

Foto’s van Zoetemelk in die Spaanse gele leiderstrui zijn echter schaars. Internationale fotografen bezochten die jaren de Vuelta waarschijnlijk niet en de Spaanse foto’s waren lastig te krijgen.

In Nederlandse kranten van toen kom je ze nog wel tegen maar een echte overwinningsfoto van Zoetemelk is in de Wieler Revue niet te vinden. In ‘Joop Zoetemelk- Een open boek’, hét boek over Nederlands beste wielrenner, evenmin.

In Frankrijk maken ze in 1979 gewoon een vrijwel identieke kopie van een poster ter gelegenheid van Joops overwinning in Parijs-Nice, eerder dat jaar. De foto is ook van die wedstrijd.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)