In zes deelnames aan de Vuelta kwam Gerben Karstens op een respectabel aantal van 14 ritzeges. Daarmee is hij Nederlands recordhouder. Ik wil niks afdoen aan die prestatie maar ja, de Vuelta was in die tijd (rond de jaren 70) helemaal niet zo populair bij Nederlandse ploegen. En bij veel Nederlandse renners, danwel bij hun (buitenlandse) ploegen.

Jan Janssen en Joop Zoetemelk reden ‘m elk ‘slechts’ tweemaal. En wonnen ‘m elk eenmaal. Een rittenkaper als Jan Raas, goed voor 10 ritzeges in de Tour, stond nooit aan de start van de Vuelta. Gerrie Knetemann startte tweemaal in Spanje maar won geen ritten.

De T.I. Raleigh-ploeg van Peter Post (1974-1983) was in haar tienjarig bestaan één keer van de partij. In 1976 komt kopman Hennie Kuiper (rijdt de Vuelta in totaal driemaal) aan de leiding maar winnen doet hij niet. Na de laatste etappe in San Sebastian moet hij genoegen nemen met een zesde plaats.

Gerben Karstens wint zijn Vuelta-ritten voor vijf verschillende ploegen. Namens Televizier zegeviert hij in 1966 en 1967 in totaal zevenmaal, voor Goudsmit Hoff (1971) eenmaal, het Duitse Rokado bezorgt hij in 1973 vier zeges, het Franse BIC (1974) eentje en tot slot mag hij in 1976 nog een keer juichen in het rood-geel-zwart van Raleigh.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)