Waarom moet Davy Mertens zijn WK zelf betalen?

By |vrijdag 20 maart 2015|

Raad het plaatje - Pack Solution-rennerRaad het plaatje - Pack Solution-renner

Davy Mertens

Davy Mertens

Een week geleden kreeg ik een tweet van Davy Mertens. Of ik hem financieel wil steunen zodat hij in september naar het WK in Ecuador kan. Het WK ID Cycling om precies te zijn. Ik was niet de enige die de tweet ontving, Mertens zorgde voor een heus tweetbombardement.

Davy Mertens werd vorig jaar, samen met Joannathan Duinkerke en Martijn Roest, in Tsjechië wereldkampioen; ze wonnen de  ploegentijdrit. Op dat zelfde WK veroverde Roest zowel de individuele tijdrittitel als de wegtitel.

Wil ik Mertens helpen? Waarom betaalt de KNWU dit niet? En: wat is het eigenlijk voor WK? Ik ging mezelf vragen stellen en ben het een en ander gaan uitzoeken. Tien vragen, tien antwoorden…

Allereerst: wat is ID Cycling?
ID staat voor intellectual disability. ID Cycling, ook wel aangepast wielrennen, is een wielerdiscipline waarbij renners met een verstandelijke beperking rijden op een racefiets, tandem of driewieler. De beperkten hebben een IQ van maximaal 75. Een belangrijke reden dat ze niet mee kunnen met andere wielrenners is dat ze moeite hebben met het maken van scherpe bochten. In Nederland zijn er wedstrijden voor ID-wielrenners, vanaf dit jaar is er ‘zelfs’ de KNWU Rabobank ID Cycling TopCompetitie.

De KNWU ondersteunt dus wel een topcompetitie maar als Davy Mertens naar het WK wil, moet hij dat zelf betalen. Hoe zit dat?
‘De reden dat wij dit niet ondersteunen is dat wij budgettair afhankelijk zijn van de topsportgelden van NOC*NSF. Deze gelden zijn alleen beschikbaar voor sporten in de Top-10 ambitie en dat zijn weer enkel Olympische en Paralympische sporten met medaillekansen’, reageert Henk van Beusekom van de KNWU. ‘Het enige dat wij vorig jaar, voor het WK in Tsjechië, voor deze groep sporters hebben betekend is een kledingpakket zodat zij in uniforme kleding deel konden nemen’, gaat hij verder. ‘Wij zetten ons momenteel vooral in voor het promoten en het neerzetten van een goede basis voor de wedstrijdsport voor de ID-ers. Vanuit de breedte willen we op die wijze de groep versterken in de hoop dat, als het later Paralympisch wordt, wij een goede basis voor deze sporters hebben neergezet.’

Joannathan Duinkerke

Joannathan Duinkerke

Waarom is ID Cycling geen Paralympische sport?
De Paralympische Spelen (in eerste instantie voor sporters met een lichamelijke beperking) én sporters met een verstandelijke beperking hebben een roerig gezamenlijk verleden. In 1996 en 2000 stonden er een aantal sporten op het programma maar in dat laatste jaar bleek een aantal sporters helemaal geen verstandelijke beperking te hebben. De ‘ID-sporten’ verdwenen van het programma om in 2012 weer voorzichtig terug te komen. Mogelijk wordt wielrennen in de toekomst ook ‘paralympisch’. Daar gaan IOC, UCI en IPC (Internationaal Paralymisch Comité) over. Jan de Jonge, in Nederland coördinator van  ID Cycling, zou het wel weten. ‘De drie toppers van Nederland, Davy Mertens, Joannathan Duinkerke en Martijn Roest, zouden eigenlijk op Paralympische Spelen moeten uitkomen’, vindt hij. En op WK’s, waarvan de baanversie komende week in Nederland wordt gehouden. Overigens zijn er ook daar verschillen in financiële ondersteuning.

Het WK ID Cycling is het alternatief. Wat is dat voor WK? En wie komen ervoor in aanmerking?
Aan het zevende WK werd vorig jaar in Tsjechie door een klein pelotonnetje renners deelgenomen; de startlijst bij de wegwedstijd voor de heren telde zestien namen. Deelname aan zo’n WK staat in principe vrij voor iedereen, stelt de KNWU die er dus geen directe bemoeienis mee heeft. ’De organisatie INAS organiseert EK’s en WK’s voor alle sporten voor mensen met een IQ tot 75’, vertelt Davy Mertens. ‘Elk land heeft dezelfde IQ-test en alle documenten moeten in het Engels worden aangeleverd; en als je de classificatie hebt, mag je jezelf inschrijven voor EK’s en WK’s. Op het WK zijn er ook mensen van de UCI en er zijn ook dopingcontroles. Het gaat wel om presteren en niet zoals bij de Special Olympics om een wedstrijd waar meedoen belangrijker is dan winnen.’

De Special Olympics?
Ja, die bestaan ook. Mertens is komende zomer in Los Angeles een van de deelnemers, maar Joannathan Duinkerke bijvoorbeeld niet. Jan de Jonge: ‘Joannathan is in 2011 al mee geweest, Special Olympics Nederland vindt dat er nu weer iemand anders aan de beurt is. In totaal mogen er vijf Nederlandse wielrenners naar Los Angeles, in drie verschillende klassen op basis van de gemiddelde snelheid die ze aankunnen. Ik vind het een goeie constructie’.’

De ene ID-renner is de andere niet…
‘Nee’, maakt Jan de Jonge duidelijk. ‘Bij wedstrijden in Nederland hebben we bijvoorbeeld een jongen met het syndroom van Down die altijd als laatste over de finish komt, maar daar altijd blij mee is.’ Dat ligt bij de drie eerder genoemde toppers anders. De Jonge: ‘Die trainen als een prof, rijden zo’n 40 kilometer per uur en zouden bij de eliterenners kunnen rijden. Die drie jongens willen ook echt graag naar Ecuador, dat doen ze alle drie met een eigen begeleider/verzorger.’

Martijn Roest met Koen Verweij

Martijn Roest met Koen Verweij

Maar dan moet er wel geld voor zijn…
Ja. Martijn Roest heeft inmiddels de aandacht weten te trekken van Koen Verweij. Samen met zijn sponsor Corendon zorgt de schaatser ervoor dat Roest naar Ecuador kan. Voor Duinkerke en Mertens loopt nog een crowdfunding-actie waarmee ze geld willen ophalen, vooral nodig voor de reis- en verblijfkosten.

Moeten de deelnemers aan de Special Olympics ook zoveel ophoesten?  
Deelname wordt daar grotendeels betaald door de hoofdsponsors van Special Olympics Nederland, Rabobank en Aegon. Wel wordt nog een eigen bijdrage van 1000 euro gevraagd. De Jonge: ‘Dan moet je denken aan sponsors en geld van serviceclubs. Verrekte moeilijk om dat te realiseren.’ Mertens: ‘Voor de vijf renners zijn de coaches bezig geld binnen te halen. Ze zitten op de helft.’

En hoe lopen de crowdfundingacties?
Davy Mertens heeft op moment van schrijven 1327 van de benodigde 4000 euro opgehaald, Joannathan Duinkerke 1040 van de gevraagde 5000 euro.  Voor de huidige stand kun je uiteraard even op de links klikken.

Ga ik zelf geld geven?
Hoewel ik helemaal niet zo’n interesse heb in topsport voor mensen met een beperking, vind ik wel dat je deze topsporters in de gelegenheid moet stellen om op het hoogste niveau uit te komen. Ik ga beide renners dus iets geven (niet veel, elk een tientje) maar ik hoop vooral dat mijn schrijven voor wat duidelijkheid zorgt en dat ’t Hetiskoers-lezers aanzet om op z’n minst even na te denken of ze iets willen doneren.

Misschien  is er wel een sponsor die het voorbeeld van Koen Verweij’s Corendon wil volgen. Ik ken nog een schaatssponsor die ook wat in wielrennen doet… #samenwinnen ;-)

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

One Comment

  1. maris 22/03/2015 at 21:52 - Reply

    goed dat je hier een artikel over plaatst! Alle respect voor deze jongen!

Geef een reactie