Wielrenzegels Ajman State

Bij de Abu Dhabi Tour denk ik aan postzegels. Aan de stortvloed zegels die de Arabische staatjes eind jaren zestig/begin jaren zeventig hebben uitgegeven. De zegels hadden vaak weinig met de emiraten zelf te maken (net als wielrennen met de Abu Dhabi Tour, zal de ietwat sceptische lezer denken…) maar met allerlei wereldse cq populaire onderwerpen waar mooie plaatjes van gemaakt konden worden.  Schilderijen van Rembrandt, Rubens en Monet bijvoorbeeld, sportwagens, vlinders en dus ook Tour de France-renners.

Abu Dhabi hield zich nog in maar onder andere Ajman State (zie het afgebeelde velletje zegels), Umm Al Qaywayn en Fujairah wisten van geen ophouden. Hadden de inwoners voor de te versturen kaarten en brieven dan zoveel zegels nodig? Nee, natuurlijk niet. Het uitgifterecht van de zegels was verpatst aan een commerciële partij, die de zegels probeerde te slijten aan verzamelaars. Vooral verzamelaars die een bepaald thema verzamelen. Wielrennen bijvoorbeeld… Of het om echte postzegels gaat? Veel filatelisten vinden van niet. Maar wat let je om ze toch te verzamelen? Sinds begin jaren zeventig behoren de zeven emiraten/staatjes overigens tot de  Verenigde Arabische Emiraten, dat een behoudender postzegeluitgiftebeleid heeft.

Tot slot nog de antwoorden op de Raad het plaatje-vraag van vanochtend. Het dertiental is Ercole Baldini, Roger Riviere, Rolf Wolfshohl, Federico Bahamontes, Rudi Altig, Gianni Motta, Raymond Poulidor, Lucien Aimar, Roger Pingeon, Julio Jiminez (en niet Gimenez zoals op de zegels staat), Herman van Springel, Luis Ocana en Eddy Merckx. De vetgedrukte renners zijn de Tour-winnaars.

Jos van Nierop
Laatste berichten van Jos van Nierop (alles zien)