Waarom was u nooit prof?

By |vrijdag 3 maart 2017|

Ik weet niet of fan/verzamelaar Ton deze vraag stelde, maar waarschijnlijk is het wel. Ton stuurde achttien jaar geleden Jacques van de Kloot een briefje met de vraag of hij nog fotokaarten van vroeger had.

‘Ik heb alleen nog deze’, reageert Van der Kloot achterop de ansicht van de Breda Bier-ploeg van 1964. De renner uit Zundert is in de jaren zestig een verdienstelijk amateurrenner maar in dienst van een profploeg als Willem II, Caballero of Televizier komt hij niet. Het blijft bij de status ‘prof zonder contract’ – zeg maar een freelancer – waarbij hij af en toe voor een sponsor een of een paar wedstrijden rijdt.

Maar waarom dan niet? Van der Kloot legt het uit aan Ton. ‘Hoewel ik wedstrijden met 100 kilometer alleen voorop wist te winnen, en in de klassiekers toto de top behoorde…’, schrijft hij in een zin die erna op een ongebruikelijke manier verder gaat. ‘Echter als je vóóraf 1000 gulden moete betalen of andere beloningen aan ploegleiders om in een profploeg te mogen, óók al in die jaren, dan hoeft het voor mij niet.’

Zijn wraak daarna is zoet, maakt Van der Kloot ook nog even duidelijk aan Ton. ‘Als afscheid reed ik de halve Televizier in 1964 op 3 ½ minuut, in het Zunderts kampioenschap.’

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie