ITFFUVolgende week donderdag start het Internationaal Tour Film Festival in Utrecht. Het Louis Hartlooper Complex aan het Ledig Erf in Utrecht vertoont dan een week lang wielerfilms, documentaires en talkshows en op vrijdag is er een wielerquiz. Een aantal films is nooit eerder in Nederland vertoond. Hetiskoers zet voor u een aantal hoogtepunten op een rij:

 

-Donderdag 25 juni, 20:00: De verdwenen film over de Tour ‘53
De film over de Tour van 1953 is de première van het ITFFU. De Tourkoorts stak voor het eerst op tijdens deze Tour, waarin onze nationale selectie het ploegenklassement won. Over deze Tour is een film gemaakt die lange tijd onvindbaar was. Speciaal voor het Grand Départ gingen Hetiskoers, Sportgeschiedenis, Andere Tijden Sport en filminstituut EYE op zoek in de archieven.

-Vrijdag 26 juni, 16:45: Le Vélo de Ghislain Lambert (Philippe Harel, 2001)
Beste wielerfilm ooit gemaakt, alleen al vanwege de mysterieuze overeenkomsten tussen de hoofdrolspeler Ghislain Lambert (een geweldige rol van Benoît Poelvoorde) en Frank Vandenbroucke. Oud-kermiscoureur Koen de Koker speelt een in de film een ploeggenoot van Lambert.
Lees meer over deze film op hetiskoers!

-Vrijdag 26 juni, vanaf 20:30: Wielerquiz gepresenteerd door Martijn Sargentini
Welk team weet de pittige en ludieke trivia en rebussen, ondersteund door muziek en fragmenten, het best te plaatsen?
Entree € 12,50 per team (max. 6 personen per team, teams kunnen ook ter plaatse worden samengesteld). Alleen telefonisch te reserveren of kaarten aan de kassa af te halen. Tel: (030) 232 04 50

-Vanaf zaterdag 27 juni*: De Ronde (Vlaanderen 2011, serie)
Een geweldige serie die een aantal karakters volgt tijdens één dag Ronde van Vlaanderen. De serie was in 2011 op de Vlaamse televisie, maar is nooit in Nederland vertoond. Met o.a. Wim Opbrouck in de rol van Tommy en Ludo Dierckxsens als Ludo Dierckxsens.
*Zaterdag 27 juni, zondag 2 juni en woensdag 1 juli overdag, wordt in 3 x 3 episodes vertoond.

-Zondag 2 juni, 21:30 en woensdag 1 juli, 16:15, de filmkeuze van Herman Chevrolet: the Armstrong Lie (Alex Gibney, 2013)
The Armstrong Lie gaat over de krachten in de sport: geld en macht. Regisseur Gibney weet wel raad met die thema’s, hij maakte eerder veelgeprezen documentaires over corruptieschandalen, de Enron-affaire en Wikileaks. Feilloos legt hij in the Armstrong Lie de vinger op de zere plekken. Lees meer over deze film op hetiskoers!

-Zondag 28 juni, 12:15: Hoe de Tour in 1954 naar Nederland kwam (Erik Willems, 2015)
Een aflevering van Andere Tijden Sport waarin de eerste Tourstart buiten Frankrijk centraal staat. in Amsterdam startte een ploeg Nederlandse toprenners, en producent Erik Willems ging vorig jaar op zoek naar hun verhalen. Hij sprak met Henk Faanhof en Gerrit Voorting vlak voordat deze oud-renners overleden.

-Zondag 28 juni, 20:00 uur: Talkshow met o.a. Jeroen Wielaert, Bert Wagendorp, Dirk Jan Roeleven en Herman Chevrolet
Foyer, gratis toegang