Wel dood, niet onomstreden

By |maandag 24 april 2017|

‘Begenadigde klimmer Scarponi was populair, maar niet onomstreden’ was de kop die de NOS zaterdagochtend plaatste boven het bericht dat de 37-jarige Michele Scarponi was verongelukt tijdens een alledaags trainingsritje. Ook in het item van het NOS-journaal over Scarponi’s dood werd het nadrukkelijk vermeld: ‘niet onomstreden’.

Het maakte me woedend. Als een vader van twee jonge kindjes op zaterdagmorgen even de benen gaat losrijden en nooit meer terugkeert, hoe relevant is het dan om een paar uur na zijn dood ook nog even zeer nadrukkelijk te vermelden dat hij in zijn carrière – zoals het gros van zijn generatiegenoten overigens – doping heeft gebruikt? Ik probeerde me voor te stellen dat de NOS in juni 2009 had bericht: ‘Michael Jackson dood, populair maar niet onomstreden’ en dat lukte simpelweg niet. Ik heb het NOS-journaal van die dag even teruggekeken, om te checken. Maar liefst 2 minuten en 35 seconden duurt het item – het moment waarop Jackson zijn baby over een balkonrand laat bungelen wordt ‘excentriek’ genoemd. Pas na ruim twee minuten woord over kinderen die hij op Neverland liet logeren en beschuldigingen van seksueel misbruik.

Nee, dan dopinggebruik. Een smet op je naam, tot in het graf. Nu, een paar dagen later, besef ik waarom het me zo laaiend maakt: het zo nadrukkelijk noemen in de kop, wekt de indruk dat het minder erg zou zijn dat hij dood is, omdat hij niet vrij van zonde was. Dat het ‘dood zijn’ en ‘niet onomstreden zijn’ van even groot belang zijn, dezelfde nieuwswaarde hebben. Zo’n bericht gaat volledig voorbij aan het feit dat Scarponi bovenal gewoon een mens met een sportcarrière was.

Ik zag vanochtend een tweet voorbij komen in mijn timeline, van iemand die zich afvroeg waar die verering van Scarponi opeens vandaan kwam: ‘Tot gisteren kuchten we nog besmuikt als ie wat won. #nietsdangoeds.’ En ik wist het antwoord op de vraag: tot Scarponi overleed en Twitter volstroomde met berichten van collega’s die hem zouden gaan missen om zijn lach, zijn sympathieke karakter en zijn grappen, hadden we geen flauw idee wie Scarponi eigenlijk was. Het enige wat we van hem wisten, was dat hij koersen had gewonnen en ooit klant was bij dopingdokter Eufemiano Fuentes, en daar hadden we een oordeel over, daaruit hadden we geconcludeerd dat ook deze Italiaanse renner voorgoed op ons lijstje onbetrouwbare renners zou blijven staan. En daar lieten we het bij. We hebben het jarenlang niet gezien en niet geweten, wat een leuk mens Scarponi moet zijn geweest, wat een fijne collega. En nu we er met terugwerkende kracht nog eens naar kijken, naar die papegaai bijvoorbeeld, naar die foto van de man met zijn tweeling op zijn rug, zien we hem pas écht.

In Italië gaat het ‘over de doden niets dan goeds’ wat mij betreft te ver – ik ben absoluut geen voorstander van blinde verering van mensen na hun dood, en het verzwijgen van zonden en fouten. Maar wij zijn hier in ons piepkleine landje volledig doorgeschoten de andere kant op. Als we één ding kunnen leren van de dood van Scarponi, is het wel dat we er wellicht goed aan zouden doen om sporters allereerst te zien als mens, als een levend wezen dat zich net als wij ook maar gewoon door de dag ademt tot de dood ons komt halen, en daarna pas als sporter die wel of niet presteert, en dat wel of niet volgens de regels doet.

Lidewey van Noord

Lidewey van Noord (1985) is freelance (sport)journalist, schrijver en redacteur. In haar vrije tijd geeft ze Nederlandse les aan expats en maakt ze wielergerelateerde pelgrimstochten door Italië. Bovenaan haar lijst met verhalen die ze nog wil schrijven: ‘Mijn Route 66-roadtrip met Taylor Phinney’ en ‘Cowboy Lance en de whiskyproeverij’.


Schreef:

19 Comments

 1. Marc Peeters 24/04/2017 at 13:29 - Reply

  Completamente mee eens. Mooie cri de coeur. Zelfs bij de dood van Pantani was de teneur anders: arme stakker.

 2. Hear hear!

 3. Treffers85 24/04/2017 at 14:03 - Reply

  Wat ontzettend goed geschreven!! Couldn’t agree more :-)

 4. Luc Volders 24/04/2017 at 14:32 - Reply

  Spijker op zijn kop.

 5. Sil 24/04/2017 at 15:01 - Reply

  Top Lidewey! Goed om te lezen dat meer mensen zich storen aan de berichtgeving van de NOS.

 6. Dick 24/04/2017 at 15:15 - Reply

  Zeer goed verwoord. Helemaal mee eens!

 7. Robert 24/04/2017 at 15:39 - Reply

  You nderdaad, niet de tijd en plaats om een eventueel dopingverleden aan te halen. Triest.

 8. Theo de Rooij 24/04/2017 at 15:48 - Reply

  Gepast en respectvol! Hulde! Ik walg van moraalridders die zelfs het bloed van een in het peloton geliefd renner nog misbruiken om hun vervuilde pennetje in te dopen

 9. Jan maarten deurvorst 24/04/2017 at 15:52 - Reply

  Het is tegenstrijdig wat je betoogt. Ook bij Michael Jackson vermeldde de nos destijds dat de zanger omstreden was. Die berichtgeving was dus niet anders. Namelijk zoals ie was: omstreden. En scarponi werd zeker niet afgeserveerd. Als eerste werd vermeld hoe sympathiek en goedlachs hij was. Maar het was gek geweest om NIET te vermelden
  Dat er geen smetje op zijn wielercarriere zat. En nu druk ik me zacht uit. Met andere woorden: niets mis met dit bericht. Geen heldenverering maar ook
  Geen ongefundeerde haat. Ik heb sowieso moeite met bewijsvoering in de trant van: in dit land. Dit land zijn we allemaal

  • JohnvO 01/05/2017 at 18:08 - Reply

   Het was respectloos om in zijn necrologie het accent te leggen op zijn dopingverleden, juist omdat er andere kenmerken waren die hem tot een bijzonder mens en unieke wielrenner maken. Wie traint met een papegaai op zijn rug? Wie sterft 48 uur nadat hij zijn zoontjes heeft gefotogrrafeerd in de trui van rondewinnaar?

 10. Jean Houben 24/04/2017 at 16:36 - Reply

  Kan het “eerbetoon” van de NOS niet begrijpen….Schande !

 11. Robert 24/04/2017 at 17:32 - Reply

  Tot op bepaalde hoogte ben ik het met je eens alleen vind ik wel dat we dan ook sporters minder op een voetstuk moeten plaatsen. Veel meer als normale mensen zien die toevallig ergens goed in zijn. Die heldenverering is vaak griezelig.

 12. Rico 24/04/2017 at 19:26 - Reply

  Als de organisatoren onder druk van de sponsoren onmenselijke inspanningen vragen van de renners en een sporter prepareert zich daar op “onaanvaardbare” wijze voor, dan zegt dat alles over de organisatoren en veel minder over de renner. Scarponi was, net als zovelen, een product van zijn generatie in een land waar renners goden zijn. Een prachtig renner, dat zeker.

 13. (Pantani) Hans Verheijen 24/04/2017 at 19:46 - Reply

  Waarom zijn wij zo tegen Heldenverering??? Bekijk ook eens anderen voetstukken en Sporten waar ook volop gebruikt wordt en waar wij nooit iets van horen. De WIELERSPORT is de meest gecontroleerde sport 24 uur per dag wil men weten wat men doet en waar men is !!!!!! Al dat gelul over doping is de zaak afbreken voor mijn BLIJVEN alle winnaars grote helden ook Lance Armstrong 7 tours gewonnen !!!!! Anderen winnaars blijven hun zegens behouden zo genaamd zuiver !!!!! Kijk eens naar o,a VOETBAL geen doping ????? In alle sporten wordt volop gebruikt en wat te denken van de maatschappij ???? Drugs om door te kunnen gaan en wakker te blijven feesten dagen aan een stuk mag allemaal !!!!! Alleen de WIELERSPORT is altijd de gebeten hond als het over doping gaat het is en BLIJFT de MOOISTE sport die er voor het VOLK is ik heb gezegd !!!!!!!!!!!!!!

 14. Rahim 25/04/2017 at 11:19 - Reply

  Toch waren er 2 artikelen op de site van de nos. Het eerste was het bericht dat Scarponi was overleden en pas later kwam het artikel met de bewuste kop met daarin een terugblik op zijn carrière. Iets wat normaal is journalistiek gezien. Wielerliefhebbers bekijken dit vanuit een bepaalde emotie wat normaal is. Maar van een journalist of mediawebsite zoals NOS.nl moet je gewoon feiten melden. En dat zou de schrijfster van dit artikel toch zeker moeten beseffen. De NOS schrijft niet alleen voor de wielerliefhebbers maar voor iedereen. En daar horen ook de zwarte bladzijden uit iemands leven bij.

 15. Basso 25/04/2017 at 22:34 - Reply

  Jammer dat we , via de renners, nu pas weten hoe Scarponi in het peloton ervaren werd. RIP Michele

 16. Sjoerd Zittema 25/04/2017 at 23:36 - Reply

  Als wielerliefhebber, Nederlander, wonende in de buurt van Filotrano, was ik geschokt door de dood van Michele Scarponi.
  Als ik hier fiets dan zie ik af en toe vaag zijn naam nog op straat staan. De Giro kwam 5 jaar geleden op 6 km van mijn huis.
  Zelf heb ik een vergelijkbaar fiets ongeluk gehad. Ik bleef net leven: 6 ribben gebroken, 6 rugwervels, drie nekwervels, schouderblad,
  mijn kaak en mijn vinger en mijn bekken in 6 stukken. Ik heb in dezelfde helicopter gelegen als Michele. alleen kwam ik na 8 weken wel
  uit het ziekenhuis van Ancona en zit ik weer met regelmaat op de fiets en geniet.
  Ik denk elke dag aan Michele Scarponi en de verering die zijn omgeving voor hem heeft. Ook denk ik aan die chauffeur van
  die vrachtauto. Notabene een bekende van de familie Scarponi.
  Het is onfortuinlijk, treurig en ongelooflijk jammer dat zo’n renner zo moet eindigen.
  Als ik naar de Giro kijk zal ik aan hem denken.
  Viva Scarponi.

 17. Chris 26/04/2017 at 13:10 - Reply

  zijn “omstreden “was belangrijker dan zijn dood. Belangrijk dat je de mens ook in de verf zet! Zij die dit “omstreden” streven hebben misschien og nooit van Scarponi gehoord of gezien!! o zelfs op een fiets gezeten!!

 18. Aad Solleveld 10/05/2017 at 14:02 - Reply

  Je kunt wel eerst naartoe mens Scarponi kijken maar als Scarponi geen coureur was geweest hadden wij in Nederland niet geweten dat hij dood was. Doordat hij renner was (omstreden of niet) is er de berichtgeving

Geef een reactie