Leo van VlietNa de Vuelta maakt onze bondscoach Leo van Vliet negen namen bekend. Negen renners die Nederland zullen gaan vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Wielrennen in Kopenhagen, eind september. Het is Koers doet een poging om Leo te helpen. Zeer subjectief, dat zeker.

NIKI TERPSTRA
Als de streep 400 meter dichterbij had gelegen, dan had Niki Terpstra dit jaar in de regenboogtrui rondgereden. Maar ‘als’ telt niet, helemaal niet in de wielrennerij. Wat wel in de wielrennerij telt is Niki Terpstra. Steenharde coureur. Hoort absoluut thuis op een wereldkampioenschap. Kan voor eigen kans rijden, als pistier op dit vlakke parcours. Maar het karakter van Niki is ook uitermate geschikt voor het afstoppende werk. Niki kan het bloed onder de nagels van zijn collega’s weghalen. Zekerheidje voor Leo.

KARSTEN KROON
Zeer betrouwbare renner. Hij kan de 266 km prima aan. Sinds zijn ploeggenoot bij BMC Taylor Phinney begonnen is met de #KarstenKroonPicOfTheDay heeft de hele Twitterwereld Karsten ook nog eens als een ware komiek leren kennen. En humor is er nodig in een team. Maar bovenal speelt ervaring een belangrijke rol, je hebt types nodig die de koers kunnen lezen en de lijnen uit kunnen zetten. Kroon kan dat als geen ander.

ROBERT GESINK
Oei. Gesink. De beroemdste renner bij het Nederlands publiek. Vraag op straat aan een willekeurig iemand of ze een actieve Nederlandse wielrenner kunnen noemen. Grote kans dat ze Gesink noemen. Maar moet je hem daarom meenemen? Dat zal een lastige beslissing worden voor Leo van Vliet. Gesink viel zwaar tegen in de Tour, rijdt nu aardig mee in de USA Pro Challenge. Maar heeft op het bijna biljartlaken van Kopenhagen weinig te zoeken. Want als knecht zal Gesink niet meegaan, toch?

PIM LIGTHART
De Nederlands Kampioen hoort thuis op een WK. Ligthart heeft dit jaar laten zien over een prima eindschot te beschikken. Hij verslaat Visconti in de Hel van het Mergelland en wint eigenlijk op simpele wijze de sprint om het Nederlands kampioenschap. Zo’n jongen hoort in je ploeg. Klaar.

ROB RUIJGH
De revelatie van de Tour de France. Rijdt altijd van voren, toont spierballen en laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Op het NK cijferde hij zich helemaal weg voor ploegmaat Ligthart. Zonder enig overleg. Zulke types heb je nodig op een WK. Meenemen dus.

MAARTEN TJALLINGII
Geen twijfel over mogelijk. Meenemen naar Kopenhagen. Bokito kan 100 km op kop rijden voordat hij merkt dat zijn remmen aanlopen. Tjallingii beschikt over bruuske knechtkrachten. Heeft met zijn derde plaats in Parijs – Roubaix bewezen zulke afstanden aan te kunnen. “Meestal rijd ik 260 km als warming-up”, zou een reactie van hem kunnen zijn.

LARS BOOM
Tsja, Lars. Het is niet echt jouw jaar. Afgestapt in de Dauphiné, afgestapt in de Tour de France, afgestapt in de Tour of California. Oké, dat zijn inderdaad meerdaagse koersen. Dat is niet jouw specialisme. Maar die rondes uitrijden, daar moet je toch toe in staat zijn? Jij toont dit jaar je klasse in het korte tijdritwerk. Thumbs up, maar het WK is een andere Laurens ten Damkoers. Dat is een koers voor survivors.

LAURENS TEN DAM
The Dude. Hard as a rock. Maar het parcours in Kopenhagen is niet het parcours waar de bondscoach Laurens los moet laten. Laurens moet bergop kunnen rammen. En bergen hebben ze niet in Kopenhagen. Nog niet. Maar of er ooit een Deense Thijs Zønnevæld opstaat, durf ik te betwijfelen. Anyway, LTD mag zich voorbereiden op Lombardije en het WK in zijn Chevy bekijken.

SEBASTIAN LANGEVELD
Straks in Kopenhagen is het vies, slecht, koud, goor, beestachtig weer. Alle afgestapte Italiaantjes zitten bij de straalkachel hun haartjes te kammen. In de verte horen ze een deuntje dat ze in 1985 voor het laatst gehoord hebben. Het Wilhelmus. Met een gezicht als een mijnwerker en bevroren tot op het bot schudt Langeveld de hand van McQuaid. Zes-en-twintig jaar en hij heeft ‘m!

BRAM TANKINK
Bram, je hoort er bij. Pak je fiets, pak je koffer en we zien je in Kopenhagen. Studio Sport komt ook even langs.

JOHNNY HOOGERLAND
Zie Laurens ten Dam. Johnny, je verdient eigenlijk een plekkie in de equipe. Maar je hebt op dit parcours gewoon niets te zoeken. Je hoort thuis tussen de heuvels en bovenop de bergen. Maar niet in dit Deense oord. Ga maar trainen met Laurens, hij heeft vast nog wel een plek in zijn bus over.

WOUT POELS
Nederland geniet van de Gespierde Spijker van Blitterswijck. Moest ziek als een hond de Tour verlaten, maar toonde zich daarna in Polen, l’Ain en Vuelta. Ja, daar liet Poels zich allemaal van voren zien. Maar ook dat was allemaal op geaccidenteerd terrein. Volgend jaar zien we je in Valkenburg, afgesproken?

LIEUWE WESTRA
Een paar dagen voor de wegkoers vertegenwoordigt Westra Nederland al bij het tijdrijden. Maar Lieuwe draait er zijn hand niet voor om als hij een paar dagen later even een paar kilometertjes extra moet rijden. “Njaaaaa, ik ben er nou toch, dus dan ken ik toch net zo goed hier ook rijden?” Prima Lieuwe, graag, dat soort gasten hebben we nodig. Fryslân Boppe!

Ja, oeps. Dan zit Leo dus al op acht namen. Wat valt daarbij op? Dat daar geen echte kopman bij zit. Geen echte grote troef. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. We gokken dit jaar op het toeval, op het individualisme. Maar we mogen met z’n negenen. Wie wordt de laatste?

STEFAN VAN DIJK
Als Van Dijk zijn vorm van 2010 ook dit jaar had getoond, had hij zeker bij de selectie gezeten. Maar dit jaar lukt het niet met de sprinter van Veranda’s Willems. Dus eerlijk zijn Joost van Leijenen niet meenemen.

JOOST VAN LEIJEN
Onbekend bij het grote publiek. Reed een zeer puike Ronde van Wallonië, maar daarmee haal je nog niet de selectie van Leo’s keurkorps. Volgend jaar hoogstwaarschijnlijk in een trui van Lotto – Ridley, maar eind september in het Oranje van Nederland? Nee, nog niet.

KENNY VAN HUMMEL
Of Kenny kan niet meer, of Kenny mag niet meer (verhuist volgend jaar naar Vacansoleil-DCM), maar we zien ‘m de laatste weken weinig in de sprint. Kenny is dit jaar duidelijk minder in vorm dan in 2010. Maar ho, stop, wacht even. Hij wint toch een etappe in de Ronde van Turkije? En wie stonden daar op plaats twee, drie en vier? Inderdaad, dat waren Greipel, Petacchi en Farrar. Maar het betrof hier een ritje over ‘slechts’ 160km. En het WK is nog 100km langer. Kenny in topvorm zeker meenemen, maar dit jaar even niet.

Wie dan? Wouter Mol, Martijn Keizer, Steven Kruijswijk, Pieter Weening, Bauke Mollema, Koen de Kort, Addy Engels, Jos van Emden, Rick Flens, Jens Mouris, Joost Posthuma, Tom Stamsnijder, Michel Kreder, Thomas Dekker, Dirk Bellemakers, Wim Stroetinga? Nee. Geen van allen. En ja inderdaad, zelfs ritwinnaars in de Ronde van Italië en Zwitserland vallen hierdoor buiten de boot. Het leven van een bondscoach gaat niet over rozen. Wij van Het is Koers geven het voordeel van de twijfel aan:

THEO BOS
Wint de Dutch Food Valley Classic, een etappe in de Ronde van Denemarken, de Tour de Rijke en twee etappetjes in de Ronde van Oman. Daarmee sta je bij de bookies niet bovenaan. Maar Theo Bos heeft op het NK in Ootmarsum laten zien de afstand van 250km goed aan te kunnen. Na een hele dag in de kopgroep te hebben rondgereden wint hij de sprint van het peloton. Theo is een grote outsider, maar is in vorm en op het WK weet je het nooit. Eén voorwaarde Theo: niet in een tijdritpak aan de start verschijnen. Het WK is traditie, gedraag je daar ook naar!

Martijn Hendriks
Laatste berichten van Martijn Hendriks (alles zien)