Vergeet die wereldtitel 1978 nou maar. Daar zat bloed aan de paal, en of Peru nou niet of zeker wel is omgekocht, die titel moeten we niet eens willen. Een feestje na ruim dertig jaar heeft bovendien iets treurigs en de meeste spelers zitten er ook niet echt meer op te wachten. Alleen als het elftal van 78 tegen het Brazilië van 78 gaat spelen met als inzet de vacante wereldtitel, nou vooruit, dan mag het. We hebben ook wel belangrijker zaken om ons druk over te maken. Laat titel van 78 maar in Argentinië blijven, wij willen de titel van 2010. Alsnog. En wel heel snel. Graag nog voordat het komende EK begint. Goed voor het zelfvertrouwen. En Spanje mag dan uiteraard niet meedoen, anders haalt Van Marwijk die finale tegen Duitsland niet.

Wat is er aan de hand? Spelmaker Xavi gebruikte groeifactoren. Net zoals Messi overigens, maar gezien diens lengte is dat niet zo verwonderlijk. Bovendien gebruikte Messi ze op medisch advies. Klein zijn is één, maar zo klein dat je werkelijk opgetild moet worden om een bal te kunnen koppen is iets anders. Daarbij gebruikte de beste voetballer van de wereld ze tot zijn eenentwintigste, de ook in Nederland gebruikelijke grens. Maar Xavi, inderdaad ook niet de allerlangste, gebruikte de middelen later. Geef ze dan gelijk ook aan Sneijder, dat is wel zo eerlijk.

Nog vreemder wordt het als je leest dat ook Nadal groeifactoren kreeg voorgeschreven. Pardon? Als er een tennisser is waarvan we allemaal denken, jongen, spendeer nou wat minder tijd in het krachthonk, dan is het Nadal wel. Want wat doen die groeifactoren? Ze zorgen voor de aanmaak van nieuw weefsel en extra rode bloedlichaampjes.

Alle wielervolgers spitsen nu de oren. Dit lijkt op EPO! En inderdaad, de Nederlandse drugsautoriteit meldt over groeifactoren: “Deze middelen worden geproduceerd via recombinant DNA-techniek en zijn immunologisch en biologisch gelijk of nauw verwant met menselijk EPO.” Op de vele wielerfora zijn de woedende reacties dan ook niet van de lucht. Contador wordt twee jaar geschorst en met terugwerkende kracht worden zijn koersuitslagen geschrapt en voetballers en tennissers gaan niet alleen vrijuit, er wordt zelfs nauwelijks aandacht aan geschonken. Ze moeten altijd onze sport hebben, een beetje dat gevoel.

Hoe begrijpelijk ook, maar het is onjuist. Vraag dat maar eens aan zwemmers, atleten en gewichtheffers. Takken van sport waar de dopingautoriteiten ook bovenop zitten en met grote regelmaat zware straffen worden uitgedeeld. Zelfs Olympische kampioenen zijn niet veilig en ook schaatsers kunnen niet ongestoord hun gang gaan. Maar schaatsen is Nederlandse folklore en zwemmen en atletiek boeit alleen in een Olympisch jaar. Wielrennen, ja, dat boeit, dag in dag uit. Mondiaal.

Waarom voetballers en tennissers dan vrijuit gaan? Er is maar een verklaring mogelijk: zij beoefenen bij nader inzien toch niet zulke grote sporten.

Henri Drost
Laatste berichten van Henri Drost (alles zien)