Wij willen koersinformatie!

By |dinsdag 21 april 2015|

Dat ik zaterdag om 16:33 over de Cauberg ben gekomen wisten al mijn Facebookvrienden binnen een minuut maar dat Pieter Weening zondag als eerste de hoek omdraaide op het Grendelplein in de finale van de Amstel Gold Race weet bijna niemand. Wat klopt hier niet?

Dit weekend ben ik dus even in Zuid Limburg geweest. Zaterdag heb ik zelf even een stukje gefietst, 150 kilometer door Zuid Limburg. Sommigen zeggen dan dat ze de Amstel Gold Race gefietst hebben, zelf zie ik dat anders. De Amstel Gold Race is namelijk 258 kilometer lang. Je gaat toch ook niet zeggen dat je de Elfstedentocht hebt geschaatst terwijl je Dokkum links hebt laten liggen en bij Bartlehiem rechtdoor bent gekacheld?

De hele dag werd ik voorbijgefietst door Jan en Alleman maar ik had niet anders verwacht, 90 kilo en ongetraind. Vlak voor Huls werd ik weer ingehaald en ik zag opeens een bekende stijl. Jeroen Slagter dacht ik te herkennen. Daar reed ik 12 jaar geleden voor het laatst mee in een peloton. Ik zette even aan en keek op zijn rugnummer en daar stond inderdaad: Jeroen Slagter.

Dan zou je denken, renners herkennen is niet zo moeilijk maar als je nooit met iemand in 1 peloton hebt gereden is dat heel anders. Pieter Weening herken ik altijd op elk helikoptershot maar Tom Dumoulin? Zou niet moeilijk moeten zijn met zo’n postuur maar ik herken hem niet voordat hij zijn helm heeft afgezet.

Pieter Weening met in zijn wiel Michael Matthews vlak voor de boel ontploft op de Cauberg

Pieter Weening met in zijn wiel Michael Matthews vlak voor de boel ontploft op de Cauberg

Weening werd zondag tijdens de Amstel Gold Race over het hoofd gezien door de NOS. Er zouden in de finale nog vier Nederlanders in het peloton zitten maar Weening werd niet genoemd terwijl die als enige landgenoot in de finale nog een rol zou spelen toen hij als eerste de hoek omdraaide op het Grendelplein, ook dat werd gemist door de NOS-commentatoren.

Dan kan ik daarover gaan zeuren maar nog beter zou zijn om een oplossing te zoeken en dat is helemaal niet moeilijk. De techniek is zelfs al voorhanden maar die wordt alleen op zaterdag gebruikt, voor 16.000 toerfietsers nota bene!
Elke wielertoerist wordt zaterdags op wel tien verschillende punten geregistreerd door matten over de weg en een chip achter op het startnummer.

Op mijn Facebook verschijnen automatisch berichten zoals: De Keutenberg was pittig na 133 kilometer maar ik heb hem gehaald. Van mijn passage op de top van de Cauberg verschijnt zelfs binnen een minuut een confronterende foto op Facebook, de been- en armstukken hadden die witte delen mooi kunnen bedekken en hadden ook mooi afgekleed bedacht ik me toen ik de foto zag.

De matten dus mooi nog een dag laten liggen en elke renner een chip achter op het rugnummer en klaar. (Of gewoon de transponders gebruiken die al op de fietsen zitten.) Dus mijn waarde Facebookvrienden Leo van Vliet, Luuc Eisenga en Martijn Hendriks, sla de handen ineen en geef ons een sidescreen met actuele koersinformatie.

Koppel de chips ook aan de Twitter-, Strava- en Facebookaccounts van de renners en de fans weten altijd waar hun favoriet zich bevindt. Automatisch even de sponsors erbij zetten en iedereen is happy. Daarnaast krijgen we precies in beeld wie het snelst een klim is opgereden.

Oh en Leo, trek de finishlijn een keer op het Grendelplein. Spektakel verzekerd en een Friese winnaar is goed voor de horeca-omzet, zoals jij als geen ander weet.

Andries Hoekstra

Andries Hoekstra, voormalig wielrenner. Werd in een ver verleden Fries kampioen in Harkema. Volgt nu de wielersport op de voet voor de Leeuwarder Courant en raakt in vervoering als hij ziet hoe die jonge broekies van toen, Lieuwe Westra en Pieter Weening, de wereldtop pijn doen.

Latest posts by Andries Hoekstra (see all)

Related Post

3 Comments

  1. Erik 21/04/2015 at 10:07 - Reply

    In een waaier etappes moeten we wachten totdat de waaiers weer samenlopen om zeker te weten wie waar zit. Vreemd, heel vreemd dat ze dit niet beter willen regelen…..of doen ze dit om de commentatoren dwars te zitten? Goed stuk, nu nog hopen dat de aangesproken mannen een keer samen om tafel gaan zitten.

  2. Martijn Sargentini 21/04/2015 at 10:26 - Reply

    Tijdens WK’s loopt er al een paar jaar op een of twee plekken in de plaatselijke omloop wel zo’n lijst met doorkomsten door het beeld. De transponders van de renners geven dan bij de finishpassage en bovenaan de helling het signaal door.

  3. rogier 22/04/2015 at 09:27 - Reply

    Wielrennen blijkt eens te meer een zeer conservatieve sport, met een heel klein beetje ambitie en vernieuwingsdrang waren we nu al een stuk verder geweest. Ik herinner mij van een aantal jaar geleden een actie van SRM waarbij je realtime een paar renners in de tour kon volgen op locatie, snelheid, vermogen etc. Zeer spectaculair voor de getallenfreaks maar een stille dood gestorven. Lijkt mij overigens dat niet in de laatste plaats de renners zelf hier ook debet aan zijn.

Geef een reactie