Winnen zonder boogjes

By |vrijdag 18 maart 2016|

Erich MaechlerHeel vroeger zat je bidonhouder aan de voorkant van het stuur. Zo’n flessenrekje was het, waar dan meestal twee bidons inpasten. Lekker makkelijk want je zag veel beter dan nu wat je pakte, en vooral ook waar je je bidon moest pakken.

Maar ja, aerodynamica… De bidon verdween naar de ‘binnenkant’ van het frame, de plek waar hij nog steeds bivakkeert.

Van een wat recentere datum is de remkabelverhuizing. Tot halverwege de jaren tachtig zie je ze nog twee mooie boogjes maken boven het stuur, maar bij sommige renners – steeds meer renners – gaan de kabels ondergronds. Remmen zijn er wel en de kabels ook maar die zijn achter het stuur geplakt. Daar kun je prima het stuurlint voor gebruiken. Twee vliegen in één klap.

Wie er het eerst mee kwam weet ik niet maar in tijdritten lijkt Bernard Hinault in 1979 een van de early adapters. In ritten in lijn lijkt de Breton pas in 1986 over te stappen op verborgen kabels. Tijdrijder Bert Oosterbosch ziet al in 1983 het licht en wint er, vóór Hennie Kuiper, de Tourrit naar Bordeaux mee.

Zijn wielrenners conservatief? Massale navolging blijft in elk geval best wel lang uit. Als je naar de foto’s van Milaan – San Remo van 1987 kijkt, tieren de remkabelboogjes nog welig. Oké, Rolf Gölz heeft ze weggestopt, net als de renner van Carrera.

Die renner van Carrera is een van de vroege koplopers. Erich Maechler is de naam. Op de publiciteitsfoto van dat jaar is hij nog van de boogjes maar als je Milaan – San Remo wilt winnen, moet je op de details letten. Weet hij.

Alan Peiper (met boogjes) weet, op de Poggio, het langst bij Maehler te blijven. Peiper is vandaag een van de Panasonics die tevergeefs voor de zege gaat. Teun van Vliet (boogjes) doet een poging, net als Phil Anderson (geen foto gevonden maar met boogjes, neem ik aan), en de laatst demarrage komt van Eric Vanderaerden.

De Panasonicsprinter met boogjes redt het niet. Erich Maechler wel. Die renner van Carrera is de verrassende winnaar.

Vanaf 1987 is de zege in San Remo nooit meer voor een renner met boogjes.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Related Post

One Comment

  1. Gluteus Maximus 21/03/2016 at 07:34 - Reply

    Dit is was ook geloof ik de enige ploeg waarbij er een andere materiaalsponsor op de kleding stond (Peugeot) dan waar ze daadwerkelijk op reden (Bataglin). Had geloof ik te maken met Stephen Roche. Die wilde naar Italië, maar ze moesten z’n contract openbreken of zo…

Geef een reactie