In zijn debuutjaar bij de profs – 1987 – wordt John Talen meteen vierde in zijn eerste klassieker, Omloop Het Volk. Zijn ploegleider Peter Post is onder de indruk en maakt een vergelijking met de man die in die tijd zijn concurrerende ploegleider is bij Superconfex.

‘Talen deed me denken aan Jan Raas toen hij een jaar of twaalf geleden bij de profs debuteerde’, vertelt Post in het Limburgsch Dagblad. ‘Dezelfde lef, hetzelfde koersinzicht.’ Ook is Talen een leiderstype, heeft Post begrepen. ‘In de ploegentijdrit over 100 kilometer, waarin Nederland vorig jaar de wereldtitel behaalde, was Talen ook de man die de aanwijzingen gaf.’

In ‘Het Volk’ van 1987 moet hij echter ook luisteren. Nadat hij met sergeant en Ruiz-Cabestany in de aanval gaat, moet hij zich van Post koest houden. Zodat hij later in de wedstrijd zijn kopmannen nog van dienst kon zijn.

Het leidde tot succes en Talen mag meejuichen met Panasonic-ploegmaat Teun van Vliet die wint. Voor Talen is het de start van een grote carrière als klassiekerrenner. Lijkt het. Achteraf gezien valt dat wellicht iets tegen.

Maar een jaar na zijn vierde plek, en na een vervelende val in de Ronde van Zwitserland in juni 1987 (met als gevolg onder andere zeven verschoven nekwervels), staat hij er weer in Gent. Na de finish zegt hij zich beter gevoeld te hebben dan in 1987. Dat laat ook de uitslag zien: derde, als beste van een klein achtervolgend groepje.

Talen durfde niet echt zijn kans proberen te pakken, wordt opgetekend in Wieler Revue. ‘Omdat niet heel erg ver achter de spitsgroep (met daarin Talen, red.) zijn kopmannen Van Vliet en Vanderaerden misschien wel in aantocht waren.’

Ronny van Holen van de ploeg Roland  durfde wel aan te vallen maar hij had dan ook twee ploegmaten bij zich. Jacques van der Poel en Luc Roosen zorgde ervoor dat gevaarlijke mannen niet reageerden. Johan Lammerts (Toshiba) zat al wel bij Van Holen maar in de sprint had de Ronde van Vlaanderen-winnaar van 1984 niets te vertellen. ‘Ik kon echt niet beter’, aldus Lammerts.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)