Niemand kent ze
De documentaire over wielrenner Thomas Dekker, die maandag door de EO werd uitgezonden, was getiteld ‘Niemand kent mij’. Het was een citaat van Dekker zelf, die titel. Paradoxaal: nooit kenden meer mensen in Nederland de naam Thomas Dekker dan in de week van de documentaire.

Dekker bedoelde: niemand weet hoe ik echt ben, hoe ik denk. Er zijn echter ook wielrenners die niemand kent. Vreemden voor de miljoenen volgers van de Tour de France, onbekenden in hun eigen dorp, zelfs hun moeders vergeten hun naam wel eens. Knechten zijn het vaak, die onbekenden, lijfeigenen die hun eergevoel diep in hun binnenste opbergen en hun lichaam ten dienste stellen van de kopman. Ruim vóór de tv-uitzendingen beginnen zit het werk van de naamlozen er vaak al op. Bidonnetje gehaald, regenjasje weggebracht, tijdje in de wind gereden. De meesterknecht van Fausto Coppi droeg zijn kopman de trappen van het hotel op, maar kwam daarmee niet in de krant.

Nou ja, nu dan.

Naast de knechten zijn er in het Tourpeloton ook nog de echte onbekenden. Vaak zijn dit Franse renners, want daar zijn er in de Tour nogal veel van. De ambitieuze jongeren, of de herintredende oudjes die vol ambitie aan de start verschijnen. Ook zij roepen: “Niemand kent mij”, maar in stilte denken ze er “maar niet lang meer” achteraan.

De naamlozen
Naar de namen van deze naamlozen is heel Nederland dezer dagen op zoek. Met de start van de Tour komen ook de deadlines van de Tourtoto’s in zicht. Iedere krant, iedere website, ieder fatsoenlijk bedrijf zet wel een spelletje op. Vijf euro inleg, tien renners selecteren en daar ga je. Iedereen mag meedoen – iedereen móet meedoen want pas en alleen dan is het gezellig. En wielrennen mag dan het domein van zogenaamde kenners zijn, de Tour is er voor iedereen. De Tour hoort bij de zomer als barbecuesausjes en boterhammen met zand. Zo ook het Tourspel: doe mee, zet in en win die pot!

Zes Zilveren Tips voor hen die zonder kennis van zaken ook wel eens de hoofdprijs willen winnen en drie Gouden Tips om uiteindelijk eeuwige Tourtotoroem te vergaren:

  1. Schrijf je in voor een niet al te arbeidsintensief spel. De grootste Nederlandse Tourspellen (georganiseerd door het AD en de Telegraaf) eisen iedere dag volledige toewijding. Het drie weken lang iedere dag opnieuw selecteren van een ploeg is waanzin; in de werkelijkheid gebeurt dit ook niet. Durf je de uitdaging toch aan of heb je in juli tijd teveel: probeer je dan zoveel mogelijk fulltime op het analyseren en selecteren van renners te concentreren.
  2. Schaf een van de talloze Tourspecials aan die dezer dagen de kiosken vullen. Behalve wéér een nieuw Tourspel kun je in deze tijdschriften vaak ook een selectie van de belangrijkste renners vinden.
  3. Laat je niet afleiden door doping- of andere schandalen. Ook de beste Tourtotospelers weten niet wie gebruikt en wie niet. Je kunt je ploegje samenstellen op basis van onbevestigde geruchten, maar die levert zelden iets op. Bovendien bestaat de kans dat jouw verdachte coureurs nog tijdens de Tour uit koers genomen worden. Wég punten (er zijn zelfs Tourtoto’s waarbij strafpunten uitgedeeld worden wanneer je team een gedrogeerde renner bevat. Dat is zoiets als Lingo-deelnemers diskwalificeren omdat ze zesletterwoorden uit hun hoofd hebben geleerd: kinderachtig).
  4. Ondanks het feit dat hij nog bijna dagelijks in het nieuws is: Lance Armstrong fietst niet meer. Neem hem dan ook niet op in je ploeg.
  5. Alberto Contador is de beste klimmer, Mark Cavendish is de beste sprinter, Fabian Cancellara is de beste tijdrijder. Deze renners zijn een garantie voor punten. Wanneer u dacht: ‘En Schleck dan? Die is toch goed?’ Van Schleck zijn er twee. Andy is de beste.
  6. Nederlanders leveren over het algemeen weinig succes op in Tourtoto´s. Dit jaar is er Robert Gesink, maar zijn punten zijn niet gegarandeerd. Zo valt hij nog al eens op belangrijke momenten. Chauvinisten die van een gokje houden, kiezen Addy Engels.

Drie Gouden Tips:

  1. Philippe Gilbert. Belg die overal wint waar hij aan de start verschijnt. Gegarandeerde punten.
  2. Denis Galimzyanov. Russische sprinter, goed voor uw kenner-credits.
  3. Chris Horner. Amerikaanse bejaarde klimmer. Voor de echte gokker.
Frank Heinen