Zingen over verongelukte wielrenners

By |vrijdag 15 september 2017|

Er lagen bloemen op de achterbank. Door Klaas van Nek jr. gewonnen bij de baanwedstrijden die hij samen met Sam Hoevens had gereden in Leeuwarden, en bestemd voor zijn verloofde. Met collega Flip Reynders, die mee was als toeschouwer, en een soigneur reden ze op zaterdagavond 15 september 1934 in de auto van Van Nek terug naar huis.

Bij een onbewaakte spooroverweg ging het mis. Een stoomtram schepte de auto, de drie jonge wielrenners overleefden het niet.

Voor boekdrukker F. Rombouts uit Roosendaal was het tragische ongeval aanleiding voor het maken van een liedblad dat hij afdrukte en aan de man bracht.

Een treurlied was ‘t, vanzelfsprekend…

‘Dus opgewekt en allen zeer tevreden,
reed men huiswaarts in allerbesten zin.
Maar zie den ‘wegdood’ lag daar stil te loeren,
Zij moeten ook maar op den ‘doodenlijst’

Rombouts gaf vaker dergelijke liedbladen uit, zoals na het overlijden van koningin-moeder Emma. Meer over liedbladen en straatliedjes is te vinden op de site Geheugen van Nederland.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie