Rijd je de Ronde van Zwitserland om te winnen of als Tourvoorbereiding? Het één gaat niet echt samen met het ander. Tenzij je Eddy Merckx heet en je geen topvorm nodig hebt om top te zijn. In 1974 wint hij zowel de Tour de Suisse als de Tour de France. Hij is de laatste die dat flikt. Nou ja, volgens de officiële uitslagenlijsten want in 2001 doet een Amerikaan het ‘m na, een Amerikaan waar nu een streep door is getrokken. Geen Suisse in 2001, geen Tour meer in 2001.

Maar goed, winnen in zowel Zwitserland als Frankrijk is dus een lastig te vertonen kunstje. De ronde zitten te dicht op elkaar, is de reden of heet de reden te zijn. Vijf weken topvorm is een onmogelijkheid en dus valt de Dauphiné beter in de planning. Wiggins en Froome winnen die Franse koers in resp. 2012 en 2013 waarna hun winnende Tour volgt. In de laatste veertig jaar pakken ook Thevenet (1975), Hinault (1979 en 1981), Indurain (1995) en de doorgestreepte Amerikaan (2002 en 2003) deze Franse dubbel.

Luc Roosen - Tulip 1991Terug naar Zwitserland, terug naar 1991. In Wieler Revue moppert verslaggever Wencel Maresch dat ‘de vedetten’ zich niet met de eindstrijd bemoeien. De namen Lemond, Rooks, Breukink, Kelly, Alcala en Zimmermann staan wel op de startlijst maar als in de bergachtige rit twee een kopgroep wegrijdt en het begint hard te regenen en sneeuwen, voelen ‘de vedetten’ er niks voor om de koers hard te maken en de koplopers terug te halen.

De Belgische klimmer Luc Roosen wint de rit en mag ook het leiderstricot aantrekken. Hij doet er vervolgens ook alles aan om ‘m te houden. Wat moet hij anders met zijn topvorm…

De Tour? Nee, daar mag de Tulip-ploeg waar hij voor rijdt niet naartoe. Het team waarin Adrie van der Poel de andere aansprekende naam is heeft te weinig FICP-punten. Van der Poel baalt omdat hij het puntensysteem oneerlijk vindt. Histor, een andere Belgische ploeg, mag wel naar Frankrijk en heeft dat volgens de Nederlander te danken aan de punten die Andreas Kappes en Etienne de Wilde in zesdaagsen hebben behaald. Veldrijder Van der Poel, in de Telegraaf: ‘Als bij het veldrijden ook punten te verdienen zouden zijn, waren wij rechtstreeks in aanmerking gekomen voor een startplaats in de Tour.’

Het niet starten in Frankrijk levert Luc Roosen waarschijnlijk de eindzege op in Zwitserland. Niet de allergrootste naam, en daar zou de organisatie eens wat aan moeten doen, vindt Maresch van Wieler Revue. ‘De Tour de Suisse zou het veel beter kunnen zoeken in een andere datum, later in het seizoen. Dan heeft de wedstrijd kans uit te groeien van een soort zware trainingskoers tot een wedstrijd op zich.’

Jos van Nierop
Laatste berichten van Jos van Nierop (alles zien)