Langzamerhand komt, mits de omstandigheden het blijven toelaten, het einde van de koersloze periode in zicht. Met vrijwel alle must see-wielerkoersen in een tijdspanne van 100 dagen zal het voor de kijker een meeslepende marathon worden. Een renner die extra gebrand zal zijn op een succesvolle hervatting, is Mikel Landa.

In de spraakmakende serie El día menos pensado speelt de klimmer, afkomstig uit de vroegere Baskische talentenfabriek Euskaltel-Euskadi, een hoofdrol. Het seizoen van zijn Spaanse Movistarploeg wordt in 2019 gevolgd door een cameraploeg. Ploegleider en voormalig coureur Chente Garcia Acosta kan het karakter van Landa niet beter omschrijven: ‘Hij is als een kogel. Eigenlijk is het gestoord dat hij bij ons in het team fietst.’

En dat is het precies het probleem van Landa. Sinds de spectaculaire klimmer in 2015 tijdens de Giro d’Italia zijn neus aan het venster stak met twee eclatante ritzeges en een podiumplaats, is het zoeken naar de juiste omgeving. Dringen tussen de toppers van het peloton, op zoek naar een plek tussen de allergrootsten. Een omgeving waar hij als kopman volledig zijn gang kan gaan.

Astana, Sky en Movistar werden zijn werkgever. Stuk voor stuk miljoenenformaties, propvol met kopmannen die allemaal hetzelfde wilden als Landa: grote koersen winnen. Nergens vond hij zijn ideale speelterrein. Knechten voor Chris Froome en Fabio Aru, terwijl hij zelf betere benen had. Samenwerken met Richard Carapaz en Nairo Quintana, tot gemopper en vetes aan toe. En als hij een kans als kopman kreeg te vaak geschaafd, gebutst of in de steek gelaten door zijn benen. Overal net niet. Vele mooie etappezeges ten spijt. Het maakt Landa tot een tragisch figuur in het huidige peloton.

Zal het krankzinnige jaar 2020 dan de ommekeer kunnen worden? Het jaar dat de venijnige, karaktervolle klimmer de weg vrij ziet voor persoonlijke successen? Vast staat dat hij de Tour de France zal rijden. Bij zijn nieuwe ploeg Bahrain-McLaren zal hij het eindelijk voor het zeggen hebben. Wie weet wat er dan staat te gebeuren. Zal Landa eindelijk zijn doelwit vinden?